When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Már a Merkúron sem fogunk eltévedni

A NASA nyilvánosságra hozta a Naphoz legközelebb eső bolygó első teljes térképét.

 

 

Már a Merkúron sem fogunk eltévedni

Bár Naprendszerünk legkisebb bolygójával a tudományos közélet nem foglalkozik annyit, mint más planétákkal - mondjuk a Marssal -, a NASA megpróbálja pótolni ezt a hiányosságot. A2011 márciusa óta szolgálatot teljesítő Messenger űrszonda majdnem két év alatt sikeresenfeltérképezte a Merkúr felszínének minden négyzetméterét.

A teljesítmény már csak azért is kiemelkedő fontosságú, mert eddig a Mariner-10 űrszonda képeire tudtunk csak hagyatkozni, amely a planétának csupán a felét fotózta le - majdnem negyven éve, még 1974-1975-ben. Azok a képek természetesen nem olyan élesek, mint a mostaniak.

A Messenger egyébként még 2004-ben indult útnak. Azért, hogy spóroljanak az üzemanyagon, egyszer megkerülte a Földet, kétszer a Vénuszt és háromszor magát a Merkúrt is, mielőtt pályára állt és nekilátott volna térképészeti tevékenységének. Ennek eredményeként például nemcsak az derült ki, hogy egykor volt vulkanikus tevékenység a Merkúron, hanem az is, hogy ez a jelenség roppant gyakori volt.

Forrás: hir24

 

Ez érdekelni fogja