When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Házak százait döntötte romba a földrengés Délnyugat-Kínában

Legkevesebb harminc sérültje van egy vasárnapi délnyugat-kínai földrengésnek, 700 ház romba dőlt, 2500 károsodott - jelentette a Jünnan tartományi illetékesek tájékoztatása alapján a kínai média. 

Házak százait döntötte romba a földrengés Délnyugat-Kínában

A Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földmozgás epicentruma Hszisan járásban volt 9 kilométeres mélységben. A kora délutáni órákban történt földrengést legalább 34 utórezgés követte.

A térségben csaknem 55 ezer embert ért valamilyen kár, 6 ezer sátrat, gyapjútakarót és kabátokat vittek a helyszínre. Az érintettek elköltöztetése folyamatban van.

Kínában viszonylag gyakoriak a földrengések, de az utóbbi hetekben a szokásosnál is több hír érkezett ilyen eseményekről. Nemrégiben például Jünnanból két rengésről is tudósítottak. Az egyik - egy 4,8-es erősségű - tíz lakóépületet döntött le. A másik - 4,9-es erősségű - 79 házat rombolt le, nyolc ember megsérült. A szomszédos Szecsuan tartományból ugyancsak két kisebb erejű földrengést jelentettek.

Kínában a múlt hónapban közölték, hogy öt éven belül az egész országra kiterjedő földrengés-megfigyelő rendszert építenek ki. A szakemberek arra számítanak, hogy segítségével a földmozgás első észlelésekor képesek lesznek meghatározni annak helyét.

2008 májusában a délnyugati Szecsuanban a Richter-skála szerinti 8-as, pusztító erejű földrengés következtében csaknem 70 ezren haltak meg, több százezren megsebesültek és milliók váltak hajléktalanná. Ez volt a legtöbb áldozatot követelő földrengés Kínában 1976 óta, amikor az észak-kínai Tangsanban legalább 240 ezren vesztették életüket.

 

(MTI)

 

 

Ez érdekelni fogja