When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Pszichológiai központ és savas eső a meteorit becsapódása után

A cseljabinszki meteorit nem csak sérülteket, beomlott épületeket, ablakszilánk-hegyeket hagyott maga után. Nagyon úgy néz ki, hogy savas eső is hullt a környéken, miután becsapódott a sok tonnás égi törmelék az oroszországi Urál-hegység déli vidékén, pénteken. 

Pszichológiai központ és savas eső a meteorit becsapódása után

A veszélyes csapadékról az uráli Znak.com internetes oldal tudósít, mégpedig a helyiek elbeszélésére hivatkozva. Eszerint Csuriló faluban savas eső esett nem sokkal a meteor becsapódása után, legalábbis erre következtettek az ottaniak, látva, hogy az eső szétmarta a festéket a szabadban parkoló autókon. Erről a cseljabinszki operatív stábnak hivatalos információja nincs. Arról viszont hivatalosan tájékoztat a város polgármesteri hivatalának honlapja, hogy pszichológiai központ nyílik vasárnap az égi csapás áldozatainak támogatására. Sokan ugyanis képtelenek feldolgozni a sokkot, amit az iszonyú erejű robbanás okozott. Ez nem is csoda, hiszen a hatás tényleg megdöbbentő volt: tudósok szerint a meteor becsapódásakor annyi energia szabadult fel, amennyi húsz atombomba felrobbanásakor. De Cseljabinszk kormánya nem csak lelki, hanem szociális segélyt is ígér a több mint ezer sérültnek. Illetve azt, hogy a mintegy 170 ezer négyzetméternyi betört ablaküveget pár nap alatt pótolja. Közben a kormányzó „kacsának" minősítette a hírt, miszerint a lakosok maguk is megrongálják nyílászáróikat, hogy újakat kaphassanak.Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin is megszólalt: utasítást adott az illetékes szerveknek, hogy haladéktalanul nyújtsanak segítséget a cseljabinszki körzet helyreállításában. Az amerikai Colorado Egyetem pedig légi felvételekkel járul hozzá a történtek elemzéséhez. Amerikai katonai műholdak ugyanis regisztrálták a meteor becsapódását, így sok mindenre fény derülhet, amit a földi vizsgálatok nem tudnak tisztázni.

De addig is, amíg kiderül, hogy mi is történt pontosan az Urál-hegység fölött pénteken, a tudósok a helyes szóhasználatra figyelmeztetnek. A meteor maga a hullócsillag, tehát az űrben repülő izzó törmelék, amiből akkor lesz meteorit, ha becsapódik a Földbe.

Forrás: kurir.hu 

Ez érdekelni fogja