When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Virágzik a téltemető a füvészkertben

A napokban visszatért téli időjárás ellenére virágba borult a téltemető nevű vadnövény a szegedi füvészkertben. A mediterrán eredetű növény a legkorábban virágzó fajtánk egyike. Közép-Európa gyertyános tölgyeseiben, ligeterdőiben is meghonosodott, bár állománya nem túl nagy. 

Virágzik a téltemető a füvészkertben

A téltemető eredetileg védett vadnövény, amelynek eszmei értéke ötezer forint. Az utóbbi évtizedekben néhány kertekben is meghonosodott. A virágot azért is kedvelik, mert a díszkertnek ez az első szabadban nyíló virága. A természetben ritkább, ennek egyik oka az élőhelyek visszaszorulása. 

A téltemető olyan gumós növény, amelynek tőlevelei szálasak, sallangosak, s egyetlen szép sárga virágot képeznek. Az igen korai virágzást követően tüszőtermések fejlődnek, melyek apró magjait majd a hangyák terjeszthetik. Az elvirágzást követően a sárga virágok megzöldülnek, visszafejlődnek, s a növény a gumóba visszahúzódva marad a következő év tavaszáig.

Forrás: szeged.hu

 

 

Ez érdekelni fogja