When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Már Magyarországon is legmagasabb szintű az influenzajárvány

Már Magyarországot is pirossal jelölte a járványtérképen az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) - Európa teljes nyugati felével együtt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt közölte: 27 ország közül 19 számolt be kiterjedt influenzajárványról. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 22 országban nőtt. A védőoltást még mindig érdemes kérni.

Már Magyarországon is legmagasabb szintű az influenzajárvány

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a Facebook-oldalán azt írta: már harmadik hete stabilan tartja magát az influenza Európában. A január 28. és február 3. közötti időszakról 27 ország jelentett adatokat az ECDC-nek, közülük 19 számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 22 országban nőtt. Kiemelték, hogy korábban úgy tűnt, Dániában, Görögországban, Írországban és Luxemburgban túljutottak az influenzajárvány csúcsán, ám a múlt héten ott is ismét növekedni kezdett az influenzaszerű megbetegedéssel regisztráltak száma.

A környező országok közül Ausztria, Szlovénia és Horvátország földrajzilag kiterjedt, Szerbia regionális, Románia, Ukrajna és Szlovákia helyi influenzajárványokról adott jelentés az ECDC-nek, illetve az Egészségügyi Világszervezetnek.

Az európai influenzafigyelő szolgálat indulása óta az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiból fele-fele arányban mutatták ki az influenza A és B vírust - írta az ÁNTSZ. Kiemelte: a jelenleg Európában cirkuláló influenzavírusok ellen hatékonyan véd a szezonális influenza elleni vakcina. A védőoltást még mindig érdemes kérni, mivel az oltás után 10-14 nappal kialakul a védettség, Magyarországon pedig az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint még csak most vált országossá az influenzajárvány, és az influenzaaktivitás egészen áprilisig is eltarthat - írta az ÁNTSZ jelentésében.
MTI 

Ez érdekelni fogja