When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Áradnak a folyók a Felső-Tisza vidékén

A csapadékos időjárás miatt áradnak a folyók a Felső-Tisza vidékén, a Tiszán, a Túron, a Szamoson és a Krasznán is kisebb mértékben emelkedett a vízállás - közölte a térségi vízügyi igazgatóság hétfőn a honlapján. 

Áradnak a folyók a Felső-Tisza vidékén

Az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén: Kárpátalján átlagosan 48 millimétert, de Dolhánál például 91 millimétert regisztráltak. Erdélyben átlagosan 30-40, hazai területen pedig 41 milliméter csapadékot mértek a műszerek, a lehullott csapadék és a felgyülemlett hókészletek olvadása miatt a térség folyóin árhullámok alakultak ki - olvasható a www.fetivizig.hu oldalon.


A Tisza felső szakaszán, a kárpátaljai Husztnál 178 centiméteres tetőzés után apadás kezdődött, a hazai szakaszon viszont még árad a folyó: Tiszabecsnél 46, Tivadarnál 124, Vásárosnaménynál 69 centiméteres értékeken volt hétfő reggel a vízállás. Az előrejelzések szerint további kisebb áradás várható, de a vízállások a készültségi szintet előreláthatóan nem közelítik meg.

A Szamoson is elmaradnak a vízállások a riasztási szinttől, a folyón további néhány centméteres áradással számolnak. A Túr felső szakaszán jelentős az áradás: a romániai Túrterebesnél másodfokot meghaladó értéket (435 centiméter) mértek, a hazai szakaszon viszont nem éri el a folyó vízszintje az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A Krasznán is kisebb árhullám indult el: a romániai Domahidánál 253 centiméter volt a vízállás, Ágerdőmajornál 222, Kocsordnál pedig 183 centimétert jelzett a vízmérce. Ezen a folyón is további kisebb áradás várható.

A meteorológiai előrejelzések szerint a Felső-Tisza vidékén a következő három napban 10-25 milliméternyi csapadékra kell számítani, amely további vízszintemelkedést okozhat a térség folyóin.

MTI 

 

Ez érdekelni fogja