When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Egy kisfiú az özönvíz újabb halálos áldozata

Négyre emelkedett kedden az ausztráliai árvizek halálos áldozatainak száma. Két államban ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, és fennakadások keletkeztek a légi és vasúti közlekedésben, valamint a szénbányászatban. 

Egy kisfiú az özönvíz újabb halálos áldozata

A kontinens keleti felében fekvő Queensland és Új-Dél-Wales államok egyes területein az elmúlt három napban 200 milliméter csapadék esett, megduzzasztva a folyókat, és településeket árasztva el.


Egy 14 helikopterből álló mentőflotta keddre virradóra több mint ezer embert mentett ki Queensland állam különböző településeiről. A mentés még folytatódik.

Az árvizek negyedik áldozata egy hároméves kisfiú, aki a kórházban halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa Brisbane-ben, Ausztrália harmadik legnagyobb városában.

Az árvíz által leginkább sújtott településen, a Brisbane-től 370 kilométerre északra fekvő Bundabergben már több mint 2 ezer házat öntött el az ár, és 7500 embert kellett kimenekíteni. Sokan házuk tetejére menekültek, onnan integetnek a csónakoknak, segítséget kérve. A televízió képeket mutatott emberekről, akiket csörlővel kellett kihúzni az árból.

A hatóságok arra figyelmeztették a brisbane-i lakosokat, hogy forralják fel a vezetékes vizet, mert a város fő víztisztító telepe az árvíz miatt működésképtelenné vált.

A szakadó eső elöntötte a kelet-ausztráliai szénmezők egy részét is. A queenslandi Bowen-medencében a lehullott csapadék mennyisége elérte a 400 millimétert. A felszíni Middlemount szénbánya védőgátját áttörte az ár, legalább három hétre megbénítva a termelést. Az Aurizon Holdings Ltd. szállítási cég arra kényszerült, hogy leállítsa szénszállító vasúti szerelvényeit, amelyek a keleti parton fekvő Gladstone kikötőjébe viszik az exportra szánt szenet.

Az árvizek ugyanakkor valószínűleg nem befolyásolják majd lényegesen az ausztrál cukornádtermést, amely az eddigi jelentések szerint nem szenvedett nagyobb károkat.

 

MTI 

 

Ez érdekelni fogja