When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adtak ki

Hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel.

Több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adtak ki

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben már egy-három órán belül számítani lehet gyenge hófúvásra, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.


A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

Az előrejelzés szerint csütörtökön sokfelé várható csapadék: többnyire hó, délen, délkeleten, illetve kezdetben a főváros térségében eső, havas eső is lesz. A legtöbb csapadékra nyugaton, a legkevesebbre északkeleten lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell majd számítani.

Mint kifejtették: északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

Nyugaton hófúvást okoz az élénk, erős északi szél. Késő estétől már viharos, az óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökésekre, ennek következtében magas hótorlaszok kialakulására is számítani lehet főként Vas megyében és a szomszédos térségekben.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

MTI

 

 

 

Ez érdekelni fogja