When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A tavalyi a tíz legforróbb év között volt globális szinten

A tavalyi a tíz legforróbb év között volt globális szinten az átlaghőmérsékletet tekintve - közölte két, a klímafolyamatokat nyomon követő amerikai ügynökség. 

A tavalyi a tíz legforróbb év között volt globális szinten

Az űrhajózási hivatal (NASA) tudósai szerint 2012 a kilencedik legmelegebb év volt 1885 óta, amikor rögzíteni kezdték a meteorológiai adatokat. Az Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakemberei a tizedik helyre tették a tavalyi évet a "forrósági" listán. (A különbség részben abból adódik, hogy a két ügynökség mérőállomásai máshol helyezkednek el a világ különböző térségeiben.)

James Hansen, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének az igazgatója az elemzések keddi nyilvánosságra hozatala alkalmából tartott sajtóértekezleten közölte, hogy összességében az 2012-es szárazföldi és vízfelszíni globális hőmérséklet 0,56 Celsius-fokkal haladta meg az 1951-1980-as időszak átlagát. A növekedés elegendő volt ahhoz, hogy még szélsőségesebb forrósági rekordokat hozzon az elmúlt év - tette hozzá.

A NOAA adatai szerint a világ legtöbb részében - köztük Észak- és Dél-Amerikában, Európa és Afrika zömében, valamint Ázsia északkeleti, nyugati és déli régióiban - a hőmérséklet meghaladta az átlagot az év egészében. A tudósok kimutatták azt is, hogy 2012 a 36-ik volt azoknak az egymást követő években a sorában, amelyek rendre melegebbnek bizonyultak a XX. századi átlagnál.

A két ügynökség felmérte a jégtakarók változását is az Északi-, illetve a Déli-sarkon. Tudósaik arra a megállapításra jutottak, hogy az északi-sarki jégtakaró kiterjedése még sosem volt olyan kicsi, mint 2012-ben: mintegy 760 ezer négyzetkilométerrel zsugorodott az előző, 2007-es negatív csúcshoz képest is. Ezzel szemben a déli-sarki jégpáncél mérete átlag fölötti volt az év legnagyobb részében.

A NOAA alig egy hete tette közzé jelentését az Egyesült Államok egybefüggő - Hawaiit és Alaszkát nem tartalmazó - szárazföldi területének tavalyi átlaghőmérsékletéről, megállapítva, hogy 2012 volt a legforróbb év a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. A Kanadától délre fekvő törzsterületet alkotó 48 szövetségi államban 12,94 Celsius-fokot - 55,3 Fahrenheit - tett ki tavaly az átlaghőmérséklet. Az összesített mutató 1,83 Celsius-fokkal haladta meg a XX. századi átlagot, és drasztikusan - 0,55 Celsius-fokkal - felülmúlta az eddig rekordernek számító 1998-as év átlaghőmérsékletét is.
MTI 

Ez érdekelni fogja