When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Nyolcvannégy éve nem volt ennyi hó Zágrábban

Zágrábban 1929 óta nem esett annyi hó, mint az elmúlt két napban - jelentette a helyi média. 

Nyolcvannégy éve nem volt ennyi hó Zágrábban

Hétfő estére 68 centiméteres hóréteg borította be a horvát fővárost. Ennél többet 1929 februárjában jegyeztek fel a zágrábi meteorológusok, amikor 80 centiméternyi hó esett.


A két napon át szüntelenül szakadó hó jelentős fennakadásokat, helyenként kaotikus állapotokat okozott a nyolcszázezres város tömegközlekedésében. A drámai helyzetben Milan Bandic polgármester úgy döntött, hogy átveszi a műveletek irányítását.

A hókotrók egész éjszaka dolgoztak és keddre megtisztították a főbb útvonalakat. A sószórók 3500 tonna sót szórtak ki, több száz hómunkás lapátolta a havat.

A tömegközlekedés azonban kedden sem volt zavartalan, az alacsonypadlós, modern villamosok többsége nem járt, és az autóbusz- forgalomban is voltak fennakadások. A gyalogosforgalmat hótorlaszok nehezítették. Ezért napközben további hómunkásokat, önkénteseket mozgósított a főváros a rengeteg hó eltakarítására.

Az előrejelzések szerint Zágrábban legkésőbb csütörtökön ismét havazásra kell számítani. Igaz, a meteorológusok a mostaninál kisebb mennyiségű csapadékot, viszont jóval fagypont alatti hőmérsékleteket jósolnak.

MTI 

 

Ez érdekelni fogja