When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A század végére akár 5 fokkal is emelkedhet a hőmérséklet

A 21. század végére akár több mint 5 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális hőmérséklet amerikai kutatók szerint. 

A század végére akár 5 fokkal is emelkedhet a hőmérséklet

A felmelegedés megállítására irányuló hathatós lépések nélkül azzal kell számolni, hogy a hőmérséklet 2,7-5,5 százalékkal emelkedik - figyelmeztettek négyszáz oldalas jelentésükben a kutatók, akik az amerikai kereskedelmi minisztérium felkérésére bocsátkoztak előrejelzésekbe. Megjegyezték: nincs kétség afelől, hogy a felmelegedésért az üvegházgáz-kibocsátás a felelős.


A nemzetközi klímacél jelenleg az, hogy a század végére legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedjen az átlaghőmérséklet. Ez az az érték, amelynél a felmelegedés hatásai még kezelhetők.

Az amerikai szakemberek hangsúlyozták: az emberi tevékenység számlájára írható éghajlatváltozás részben már visszafordíthatatlan, az embereknek, ha akarják, azonban még mindig módjukban áll megfékezni a folyamatot.

Ami az Egyesült Államokat illeti, a szakértők arra megállapításra jutottak, hogy az országnak emelkedő hőmérsékletekkel, szaporodó extrém időjárási jelenségekkel - így hőhullámokkal és tornádókkal - kell számolnia. "Bőségesen vannak a klímaváltozásra utaló jelek, mind egyértelműen azt mondják: a bolygó melegszik" - húzták alá a szakértők.

 

MTI 

 

Ez érdekelni fogja