When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Délelőtti összefoglaló a hóhelyzetről

Jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben hétfő reggel és délelőtt a havazás. A Veszprém megyei Hidegkutat elzárta a hó, az országban több főúton is elakadt kamionok nehezítik a közlekedést. Budapesten éjfélig ingyenesek a BKV-járatok. A ferihegyi repülőteret egy időre le kellett zárni.

Délelőtti összefoglaló a hóhelyzetről

Hidegkutat reggel zárta el a hó. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek azt mondta, a 73107-es hidegkúti bekötőút járhatatlanná vált, de megtesznek mindent a település felszabadítása érdekében.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán közölte, hogy hétfőn, 24 óráig ingyenes a budapesti közösségi közlekedés használata, ezt a havazás miatt Tarlós István főpolgármester engedélyezte a BKK teljes vonalhálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és HÉV-vonalakon).

A havazás a budapesti tömegközlekedésben jelentős fennakadásokat okoz, a felszíni járatok általában 15-30 perces késéssel közlekednek, kivéve a 4-es és 6-os villamosokat, valamint a HÉV-eket. A hegyvidéki járatok közül több is rövidített vagy terelt útvonalon jár.

A MÁV hálózatán egyre több vonalon kell késésekre számítani, több járat, főleg a váci vonalakon egy óránál is többet késik. A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy időre le kellett zárni az 1-es kifutót, a 2-es pedig műszaki okok miatt nem használható. Emiatt több járat is várakozott a légtérben, a Germanwings stuttgarti járata Temesváron szállt le, majd visszaindult Budapestre, és nem sokkal 10 óra után leszállt eredeti célállomásán.

Miután a BKK vezérigazgatója egyeztetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjével, a budapesti iskolák a havazásra tekintettel igazoltnak tekintik a reggeli késéseket, hiányzásokat - közölte a BKK.

A magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az ország nyugati és középső részén, vagyis az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezen járhatóak, a hóesés mellett hóátfúvás és ónos eső is nehezíti a közlekedést.

A Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves. A mellékutakon is hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos. Több megyében az elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat.

MTI 

 

Ez érdekelni fogja