When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Gyilkos bálnák fulladoznak a Hudson-öbölben

Tucatnyi kardszárnyú delfin - közismertebb néven gyilkos bálna - fulladozik a jég fogságában Kanadában a Hudson-öbölben. Megmentésükre jégtörő hajót kért Inukjuak település inuit polgármestere a kanadai kormánytól.

Gyilkos bálnák fulladoznak a Hudson-öbölben

 

Peter Inukpuk elmondása szerint a delfineket kedden vette észre egy halászhajó. Az állatok pár méter átmérőjű lékhez járnak levegőt venni, és szemlátomást kínlódnak. Kicsik is vannak köztük, ami arra utal, hogy mindannyian családtagok.

Szokatlan, hogy januárban ezeken a sarki vizeken delfinek bukkanjanak fel, de az idén elég sokára jött a fagy, a delfincsalád pedig foglyul esett - tette hozzá Inukpuk.

Inukjuak inuit közössége 1800 fős, és nincs ilyen helyzetre mentőfelszerelése, ezért fordult segítségért a kanadai kormányhoz, amely szakembereket küldött a helyzet felmérésére és a mentési lehetőségek latolgatására. A delfineket ki kellene juttatni a jégpáncél fedte területről a nyílt vízre, hogy rendesen kaphassanak levegőt. A lék azonban a fagy miatt szűkülni látszik.

 

MTI