When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Marsi kőzetet találtak a Szaharában

A Marsról származik az a kőzet, amelyet a közelmúltban a Szaharában fedeztek fel: kutatók szerint a baseball-labda méretű objektum ugyanakkor jelentősen különbözik a vörös bolygóról ez idáig érkezett többi meteorittól. 

Marsi kőzetet találtak a Szaharában

A kőzet nem csupán idősebb eddig becsapódott társainál, hanem hozzájuk képest több vizet is tartalmaz. A meteorit becslések alapján valamivel több mint kétmilliárd éves, és rendkívül hasonlít azokhoz a vulkanikus kőzetekhez, amelyeket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Spirit és Opportunity nevű robotfelderítői vizsgálnak a Mars felszínén.

A Science című folyóirat internetes oldalán közölt tanulmány az Új-Mexikói Egyetem Meteorikus Intézetének igazgatójaként tevékenykedő Carl Agee vezetésével készült. A Földbe csapódó meteoritok többsége a Mars és a Jupiter pályája közötti kisbolygóöv térségéből érkezik, de néhány közülük a Holdról és a Marsról származik.

Ez idáig nagyjából 65 marsi kőzetet találtak a Földön, többségüket az Antarktika vagy a Szahara térségében. A legidősebb lelet abból a 4,5 milliárd évvel ezelőtti időszakból származik, amikor a Mars még melegebb és nedvesebb volt. A leletek közül néhány 1,3 milliárd évre tekint vissza, míg a maradékuk 600 millió éves vagy annál fiatalabb. Mintegy 2,1 milliárd évével a most felfedezett darab a második legidősebb ismert marsi kőzet.

A Szaharában talált meteorit az NWA 7034 jelölést viseli, és Fekete Szépségnek becézik. Az Új-Mexikói Egyetem adományként kapta egy amerikaitól, aki tavaly egy marokkói meteoritkereskedőtől vásárolta meg.

A kutatók számos vizsgálat révén erősítették meg a meteorit származási helyét. Azt is megállapították, hogy bár a kőzeten végzett vizsgálatok során kinyert vízmennyiség alacsony volt, még így is jóval meghaladta a Marsról származó többi kőzetnél tapasztalt értéket. A szakemberek jelenleg azt vizsgálják, hogy a kőzet mennyi ideig sodródott a világűrben, és mióta pihent a Szaharában.MTI 

Ez érdekelni fogja