When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A klímaváltozás segítette az emberi evolúciót

Egy ősi tóban találtak bizonyítékokat arra, hogy a klímaváltozás hogyan segítette az ember evolúcióját és elvándorlását Kelet-Afrikából. A Rutgers University tudósai a kétmillió éves Olduvai-szurdokban kutattak Tanzánia északi részén, a szerves maradványokat vizsgálva arra próbáltak rájönni, hogyan alkalmazkodtak a növények az időjárás változásához.

 

 

A klímaváltozás segítette az emberi evolúciót

A szurdok adott otthont az ember legkorábbi őseinek, a környéken talált fosszíliák, eszközök és növényi maradványok alapján tudnak következtetni arra, hogyan éltek az ősök. Gail Ashley professzor különlegesnek és extrémnek nevezte a területet, az ősi szurdok eléggé zárt ahhoz, hogy megőrizze a maradványokat, az egész olyan, mintha könyvet olvasnánk.

A kutatócsoport az évtizedek alatt összegyűjtött növényi maradványokat vizsgálta, az érintett fosszíliák kora kétmillió és kétszázezer év között van. Ezek alapján feltérképezték, hogy milyen növények élhettek a területen, ezt összehasonlították az időjárás változásával, így a változást is fel tudták vázolni.

Kiderült, hogy az i.e. 2 millió és 1,8 millió közötti időszakban nagy környezeti változás történt. A füves területek erdőknek adták át a helyüket, majd a fák kipusztulásával megint a fű vette át az uralmat. Mindez attól függött, hogy mennyi víz volt a szurdokban. A változás sokszor gyors volt geológiai mértékkel nézve, néhány ezer év alatt mindkét véglet előfordulhatott: a legszárazabb és a legnedvesebb időszak is.

Ezek a gyors változások gyorsíthatták az emberi evolúciót, mert az ősembernek nagyon gyorsan alkalmazkodnia kellett az állandóan változó természethez. Új módszereket kellett kidolgoznia a vadászatokhoz, gyűjtögetéshez és hozzá kellett szoknia a szárazsághoz is, meg kellett keresnie a friss vizet.

Forrás: Index.hu

 

Ez érdekelni fogja