When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Téli tippek az egészségért

Télen a testünk kívül-belül ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért érdemes néhány dologra ügyelnünk, ha el akarjuk kerülni a megbetegedéseket. 

Téli tippek az egészségért

Víz a bőrben

Szélben, hóban, fagyban mindenki jobban félti az arcbőrét, mint máskor. Sokan érzik úgy, hogy a kiszáradást-kipirosodást megelőzhetik, ha a szabadba kilépés előtt hidratáló krémmel kenik be a sehogy sem védhető felületeket. Ám a hatás éppen ellenkező: a bőrben lévő víz megfagy! Ezért aztán zsíros-olajos kencéket érdemes használni. Erősebb hidegben pedig az arcbőr alkalmankénti megdörzsölése segít, ami a mélyebb rétegekben is élénkíti a vérkeringést, s ezzel a megdermedés ellen hat.

Csak a nyakra
Ne tegyük a sálat a szánk elé, mert a hidegben a kilélegzett nedves levegő a nyakravaló belső felén páraként lecsapódik, s így a belélegzett levegőt hideg nedvességgel „dúsítja" fel. Ez a hideg és párás levegő pedig könnyen vezethet megfázáshoz, amitől pedig eredetileg szerettük volna megóvni a torkunkat.

Lázban égve
A hőemelkedés, majd a láz biztos jele annak, hogy valami nyavalya kerülget bennünket, ám mégsem kell 37 Celsius-fok felett mindjárt lázcsillapítóért feltúrni a házi patikánkat. A láz ugyanis azt jelzi, hogy szervezetünk hadiállapotba lépett a kórokozókkal. A megemelkedett hőmérséklet akadályozza a vírusok és baktériumok szaporodását, miközben immunrendszerünk védőárkok sűrű hálózatát ássa. Ha túl hamar és erőteljesen kezdünk a láz visszaszorításába, éppen testünk természetes védekező mechanizmusát akadályozzuk meg, hogy jól végezze a dolgát. Néhány órán vagy egész napon át is képesek vagyunk elviselni a gyógyító láz okozta kellemetlenségeket. Hogy aztán mikor kell elkezdeni testünk hőmérsékletének csökkentését, az kinél-kinél más és más értékeknél következik el, ám igazából akkor érdemes közbeavatkoznunk, ha 24 óra elteltével is tartósan 39 fok fölötti a beteg láza. Ekkor jöhet az állott vizes borogatás, a hűtőfürdő, az izzasztó bodzatea (az izzadás akadályozza a láz emelkedését), majd a lázcsillapító tabletta.

 

Forrás: szabadfold.hu 

 

Ez érdekelni fogja