When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A havazás pusztítja az Antarktisz jegét

A Föld felmelegedésének hatására kialakult erősebb havazás az Antarktisz jegének csökkenéséhez vezethet, mert a hó hatására a jég a partok felé mozdul el - írja Ricarda Winkelmann, a Potsdami Klímakutató Intézet tudósa a Nature című szaklapban. 

A havazás pusztítja az Antarktisz jegét

A szakértő szerint a felhalmozódó hótömegek nehezek és nyomást gyakorolnak az alattuk elterülő jégre. Így a jég gyorsabban mozog az Antarktisz széle felé, ahol leszakad. A kutató eredményei egy olyan jégmodellen alapulnak, amelynek feltételezett változásait 2500-ig követték egy számítógépes animáció segítségével.

Az elmúlt két évtizedben a déli sarkvidék máris jelentősen veszített jégtömegéből. A hóesés által előidézett jégveszteség a vizsgált időszakokban nagyobb, mint a felmelegedés általi - írja Winkelmann. A kutatók attól tartanak, hogy az Antarktisz emiatt a dinamikus kihatás miatt sokkal erőteljesebben hozzájárul a tengerek vízszintjének globális növekedéséhez, mint azt eddig feltételezték.

A tanulmány az egyes klímamodellek által keltett hamis reményeket is megsemmisíti, miszerint a több hóesés az Antarktisz jégpáncéljának megvastagodását segíti elő. A globális felmelegedés hatására több a csapadék, így a hó is, mivel a meleg levegő több nedvességet tartalmaz.

A hóesés és a jégveszteség összetartozó jelenségek - hangsúlyozza Winkelmann.

MTI

 

 

Ez érdekelni fogja