When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Már hét halálos áldozata van a fagyoknak Csehországban

Már legalább hét halálos áldozata van eddig a múlt hét második felében beköszöntött nagy fagyoknak és sűrű havazásnak Csehországban - jelentette a prágai közszolgálati rádió hétfőn. 

Már hét halálos áldozata van a fagyoknak Csehországban

A hatóságok szerint öten az ország morva, ketten pedig a cseh részén haltak meg. Az áldozatok hajléktalanok, akik a nagy hidegben megfagytak. A halál pontos okát boncolás fogja megállapítani. Az olomouci városi kórházban két személyt kezelnek még súlyos lehűléssel és fagyásokkal.


A hétvégi napokon az éjjeli hőmérséklet átlagban mínusz 12-15 Celsius fok között mozgott, de néhány helyen - főleg a nyugati hegyvidékeken - mínusz 20 fok alá is süllyedt.

Prágában, Ostravában, Brünnben és néhány más nagyobb városban már néhány napja megnyitották a hajléktalanok éjjeli menhelyeit, de sokan nem tudnak ezekről a lehetőségekről, s így továbbra is ott húzódnak meg a fagyos éjszakákon, ahol tudnak. Az orvosok szerint nagyon súlyos probléma a hajléktalanok alkoholfogyasztása, ami az eddigi fagyhaláloknál is komoly szerepet játszott.

Csehország elsősorban nyugati és északnyugati vidékein a hét végén sűrűn havazott, s a hétfőn újraindult nagy közúti forgalomban komoly fennakadások keletkeztek.

Rendőrségi jelentések szerint a hét utolsó napjaiban háromszor annyi baleset történt az országban, mint más hétvégeken. Számos helyen kamionok csúsztak az útszéli árkokba, s akadályozzák a forgalmat. A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegységben (Krkonose) helyenként már harminc centiméternyi hó hullott, s néhány regionális vasútvonalon szünetel a forgalom.

A hatóságok felszólították az autósokat, hogy a hegyvidékekre csak hólánccal menjenek.

Az autópályák és a főútvonalak mindenütt járhatóak, de síkosak, tele kisebb-nagyobb hótorlaszokkal, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Több helyen hosszú kamionsorok gátolják, lassítják a forgalmat.

Meteorológusok szerint hétfőn este erős fagyokra kell számítani, aminek következtében várhatóan nagyon csúszósak lesznek az utak.

 

MTI 

 

Ez érdekelni fogja