When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Feltérképezték a nagy földrengések forró pontjait

A legnagyobb földrengések a földkéreg meghatározott forró pontjaiban fordulnak elő, ezeket térképezték fel az eddiginél pontosabban ausztrál kutatók.

Feltérképezték a nagy földrengések forró pontjait

Az elemzett 100 éves időszak 15 legerősebb földrengésének 87 százaléka olyan területek találkozásánál pattant ki, amelyeknél az egyik tektonikus lemez a másik alá gyűrődik - írták a Sydneyi Egyetem kutatói a Solid Earth című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatók adatbányász módszert használtak fel arra, hogy kapcsolatot találjanak az elmúlt 100 év földrengéseinek helye, erőssége és geológiai eredete között. "Azok a térségek, ahol a törési zónák víz alatti hegyvonulatai egy másik kéreglemez alá kényszerülnek, tekinthetők veszélyeztetetteknek a földrengési szuperciklusok szempontjából. Ezeken a helyeken nagy rengések történnek néhány száz- vagy néhány ezerévenként" - magyarázta Dietmar Müller, a kutatók egyike.

Sok ilyen terület magas kockázata még ismeretlen lehet, hiszen a szeizmikus kockázati térképeket elsősorban az 1900 után összegyűjtött adatok felhasználásával készítik. Nem szerepelt a nagy kockázatú helyek között ezeken a térképeken például az a térség sem, ahol a 2011-es pusztító erejű japán földrengés kipattant.

"Módszerünk erőssége az, hogy sokat megtalál e régiók közül, így hozzájárul a hosszú távú földrengés-kockázati térképek elengedhetetlen tökéletesítéséhez" - tette hozzá Müller. MTI

Ez érdekelni fogja