When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Találtak valamit a Marson

A NASA szakembereinek szóhasználatával élve történelmi felfedezést tehetett a Curiosity a Marson, a pontos eredményekre azonban még heteket kell várni John Gotzinger, a Mars-járó tudományos eredményeit elemző tudóscsoport vezetője szerint valami nagyon jót talált a robot mintavevő és -elemző berendezése a napokban felharapott  homokban.

 

Találtak valamit a Marson

A berendezés a benne elhelyezett marsi homok és levegő kémiai összetételét vizsgálja, és alkalmas arra, hogy szerves eredetű anyagok jelenlétét is kimutassa, tehát ha az élet nyomait keressük, az a legvalószínűbb, hogy a SAM (Sample Analysing at Mars) nevű eszközzel találjuk majd meg.

Arra azonban még sokat kell várni, hogy kiderüljön, pontosan mi is izgatta fel ennyire a projekt résztvevőit, mert az eredmények közlése előtt ellenőrzik és újra ellenőrzik azok helyességét. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy nem a véletlenül magával vitt floridai levegőt találta meg a marsjáró" - mondta Gotzinger. A NASA-nak a közelmúltban is volt komoly tévedése: hiába jelentették be, hogy az arzénalapú  élet is lehetséges, kiderült, hogy inkább mérési hibáról, mintsem nagy felfedezésről van szó.

A Curiosity-küldetés komoly sikernek mondható. Már az augusztusi leszállás hibátlan végrehajtása is óriási technikai eredmény, de azóta például már az is kiderült, hogy korábban akár derékig érő folyók  is lehettek a Marson. Persze vannak óvatosságra intő jelek is, mint például az, hogy a korábbi vizsgálatok alapján annyi metán  sincs a Mars légkörében, hogy az akár az élet legalapvetőbb jelenlétére is utalhatna.

Forrás: Index

 

Ez érdekelni fogja