When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Készülődés az éghajlati katasztrófák megelőzésére

Az időjárási és éghajlati katasztrófákra való felkészülés fejlesztése és bővítése érdekében cselekvési tervet fogadtak el a Meteorológiai Világszervezet (WMO) tagországai októberben, rendkívüli kongresszuson.

Készülődés az éghajlati katasztrófák megelőzésére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a WMO október 29-31-én Genfben tartott első rendkívüli kongresszusán 129 tagország és 10 nemzetközi szervezet összesen mintegy 600 képviselője vett részt.

A tájékoztatás szerint a klímaváltozás miatt a világ több pontján az időjárási és éghajlati szélsőségek (súlyos aszályok, hőhullámok, heves esőzések, komoly árvizek) gyakoribbá válnak. A cselekvési tervben az egészséggel, a vízgazdálkodással, a mezőgazdasággal és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos szolgáltatások fejlesztése, illetve a szezonális és az árvízi előrejelzések monitoringja a cél.

A közlés szerint Michel Jarraud, a WMO főtitkára a kongresszuson kiemelte: a jól szervezett éghajlati szolgáltatások segítséget jelentenek a katasztrófák kockázatainak csökkentésében. Jelenleg ugyanis mintegy hetven országban hiányosak vagy egyáltalán nem léteznek éghajlati szolgáltatások - tette hozzá.

A közleményben azt írták: a cselekvési terv elfogadása a klímaváltozás hazai hatásaira való felkészülésben is segítséget nyújthat, ennek szakmai hátterét egy olyan részletes adatbázis biztosíthatja, amely alkalmas a klímaváltozás hatásainak elemzésére és bemutatására is.

A rendkívüli kongresszuson nyilvánvalóvá vált, hogy a katasztrófát okozó időjárási eseményekre való felkészüléshez nemcsak globálisan, de Magyarországon is elengedhetetlen egy olyan előrejelző rendszer kialakítása, amely a legfejlettebb modelleken és technológiákon alapul - közölték.
MTI

Ez érdekelni fogja