When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az allergiások rémálma csak ezután jön

2012-t sokan az allergiások rémálmaként jellemezték, mert szokatlanul meleg volt az időjárás, és elhúzódtak az évszakok. De aki azt gondolta, sose szenvedett még így életében, csak várjon 2040-ig.

Az allergiások rémálma csak ezután jön

 

Leonard Bielory allergológus az Amerikai Allergia, Asztma, Immunológia Szakkollégium (ACAAI) éves tudományos ülésén tárta fel, hogy 2040-re több mint kétszerese lehet a pollenszám a mostaninak. - A klímaváltozás a polllenkibocsátás növekedéséhez vezet majd a közeljövőben a világ különböző részein. A gazdasági gyarapodás, a globális környezeti fenntarthatóság, a hőmérséklet és az emberi tevékenységből származó változások (például a fokozott szén-dioxid-kibocsátás) mind felelősek a jelenségért, ami a jövőben is megmarad majd - mondta el Bielory.
2000-ben a pollenszám átlaga 8455 volt, mely 2040-re 21 735 körül alakul majd. 2100-ig 20 éves időintervallumokra adják meg a becsléseket, melyekhez számításba vesznek különféle klimatikus tényezőket, például az időjárás mintázatait, a csapadék és a hőmérséklet változásait. A Rutgers Egyetemen elvégzett kutatás elemzi a különféle, jövőbeli állapotokat modellező klímakamrákban nevelt allergén növényeket. Bár az allergiát okozó virágpor mennyisége progresszíven emelkedik majd, a szezon is korábban indul majd minden évben.

- 2000-ben április 14-én kezdődött az allergiások szenvedése, csúcspontját pedig május 1-jén érte el. 2040-ben a becslések április 8-át jelölték meg indulópontnak. Ha az allergiások már most megkezdik a hosszú időre szóló kezeléseket, mint amilyen az immunterápia, akkor megszabadulhatnak kínjaiktól még jóval 2040 előtt - tette hozzá Dr. Bielory.

Ugyanezen kutatók korábban már kimutatták, hogy Texastól a kanadai határig az ország egy részén az elmúlt 25 évben emelkedett a parlagfű mennyisége. Az ACAAI allergológusai javasolják, hogy a betegek kezdjék el a kezelést recept nélkül, vagy receptre kapható gyógyszerekkel a tünetek szokásos megjelenése előtt legalább két héttel. Bár az allergia gyógyíthatatlan, az immunterápia az egyetlen, ami megelőzheti az állapotromlást, ez pedig 41 százalékos megtakarítást is jelenthet a társadalombiztosítás számára - adta hírül a MediPress.

Az ACAAI javaslata az allergiások számára: mindenki vizsgáltassa ki, mi váltja ki nála a tüneteket. Lehet, hogy a már ismert pollenen kívül más is szerepet kaphat a kialakulásukban. A szezonális allergiával küzdők több mint kétharmada egész évben tapasztal valamilyen kellemetlenséget. Allergológus segítségével meg kell próbálni kikerülni az allergéneket: figyelemmel kell kísérni a legtöbb médiában fellelhető pollenjelentéseket. A nyílászárókat érdemes csukva tartani otthon és az autóban. Déltől estig jobb otthon tartózkodni. Az utcáról hazaérve legjobb lezuhanyozni, hajat mosni és átöltözni. A megfelelő szűrős maszk is sokat segíthet.

Forrás: Ötvenentúl.hu

 

Ez érdekelni fogja