When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Finn katasztrófa: nincs sugárveszély a magyar hatóságok szerint

Nincs sugárzásveszély a kelet-finnországi Talvivaara bánya egyik ülepítő tározójánál történt szivárgás következtében környezetbe került urán miatt. A katasztrófavédelem figyelemmel kíséri a finnországi eseményt, kiemelt figyelmet fordítva hazánk környezeti sugárzásának ellenőrzésére-tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Finn katasztrófa: nincs sugárveszély a magyar hatóságok szerint

Uránt tartalmazó szennyezett víz került a környezetbe november 4-én a kelet-finnországi Talvivaara bánya egyik ülepítő tározójából. A Finn Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) hivatalos honlapján közzétett információk szerint az uránkoncentráció a bánya telephelyén kívül olyan alacsony, hogy nem jelent veszélyt a lakosságra és a környezetre, egészségügyi kockázattal nem jár, környezetre káros hatása nincs.

A Finn Nukleáris Biztonsági Hatóság folyamatosan nyomon követi a háttérsugárzás változását a bánya környezetében, az üledék- és vízminták elemzése jelenleg is tart.

A katasztrófavédelem figyelemmel kíséri a finnországi eseményt, kiemelt figyelmet fordítva hazánk környezeti sugárzásának ellenőrzésére. Magyarországon a háttérsugárzás mért értéke a sokévi átlagnak megfelelő, normál szintet mutat. Az esettel kapcsolatosan a BM OKF honlapján folyamatosan tájékoztatja a hazai közvéleményt.

Szerző: OrientPress Hírügynökség

Ez érdekelni fogja