When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kiderült, hogy az időjárás is hat a hajszínre

Megpróbálják az eddigieknél jóval pontosabban meghatározni a vörös hajúak számát Skóciában, mert ott összpontosulnak a leginkább az egész világon. A hajszín skót gyakoriságának magyarázatai között felmerült a felhős időjárás is.

Kiderült, hogy az időjárás is hat a hajszínre

A válasz megtalálásáért nagyszabású DNS-vizsgálatba kezdtek Nagy-Britanniában - és nem csupán Skóciára kiterjedőn. Nemcsak azt kutatják, miért szokatlanul gyakori ez a hajszín a szigetországban, és hány vörös akad, hanem arról is szeretnének számot kapni, hány nem vörös skót, ír és angol hordozhatja magában a hajszín-hajlamosító génvariánsokat, amelyekből három típus van: az R151C, az R160W és a D294H. A válasz leghamarabb januárra várható.

Az eddigi statisztikai becslések szerint az emberiség 1-2 százalékának vörös a haja (természetes módon, azaz nem festés révén), Északnyugat-Európát tekintve viszont 2-6 százalékos a hányad. Angliában 6, Írországban 10, Skóciában pedig 13 százalékos a vörös ráta, azaz rendkívül magas.

A brit "vöröshaj-projekt" genetikusai 4 ezer ember DNS-molekuláját vizsgálgatják, így elvileg meg tudják mondani, hogy valaki hordozza-e a vörös haj génvariációját, vagy sem. A hordozók 50 százalékban adják tovább a gént gyermekeiknek, akkor is, ha párjuk nem hordozza a variációt. Így nemzedékeken keresztül is "alvó" lehet a gén, hogy azután két rejtett hordozó gyermekének hajszínében megmutatkozzon jelenléte. Ugyanakkor még két ilyen szülő esetén is csak 25 százalék a valószínűsége annak, hogy gyerekük vörös hajú lesz.

Alistair Moffat, a skóciai St. Andrews Egyetem rektora megjegyezte: a vörös hajúaknak általában nagyon fehér és napsütésre érzékeny a bőrük, ami azért alakulhatott így, hogy a kevés napsütésből minél többet "beengedjen" a szervezetbe, kellő mennyiségű D-vitamin képződése végett. Azt hihetnénk, hogy Európa legészakibb sávjában kellene a vörös hajúak hányadának a legmagasabbnak lennie, de nem így van - mondta Moffat. Svédországban például több a napfény: napi átlagban 5,4 órát süt a nap, mint Skóciában viszont az óceáni éghajlat miatt csak 3,1-et.

MTI

Ez érdekelni fogja