When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Vihar: a legmagasabb fokú riasztást rendelték el Olaszországban

A rendkívül heves esőzések vészhelyzetet teremtettek hétfőn Olaszország északi és középső vidékein. Víz alatt van Velence városának nagy része is, ahol százötven év óta nem volt ennyire magas a vízállás.

Vihar: a legmagasabb fokú riasztást rendelték el Olaszországban

Az északnyugati Liguria után a rossz idő elérte Itália középső tájait. Kritikus a helyzet Toscanában és Umbria tartományban. Az iskolákat csütörtökig bezárták. Firenzében és környékén a legmagasabb fokú riasztást rendelték el. Az umbriai Perugiában és Orvietóban több száz családot telepítettek ki otthonából. A mentőegységek megérkezéséig sokan a házak tetején kerestek menedéket. Kórházakat evakuáltak. Akadozik a forgalom az A1-es autósztrádán.

A rendkívüli mennyiségű csapadék és a medrükből kilépő folyók, hegyi patakok árasztották el vízzel a városok és települések utcáit. A toszkán Orbetellóban az ár elsodort autójával együtt egy 73 éves asszonyt, aki a szerencsétlenséget túlélte, de állapota súlyos.

A katasztrófavédelem készenlétben áll Lazióban is, ahol Róma folyóján, a Teverén kedden várják az ár tetőzését. A húsz napja jórészt víz alatt levő Velencében az utóbbi másfél évszázadban nem volt ilyen magas vízállás. A Szent Márk téren combig ér a víz.

Corrado Clini környezetvédelmi miniszter anyagi segítséget ígért és hangsúlyozta, hogy Olaszországnak mindenekelőtt a megelőzésre kell gondot fordítania a telekspekuláció elkerülésével, valamint a folyómedrek és a csatornahálózatok karbantartásával. A heves novemberi esőzés közel tíz év óta visszatérő jelenségnek számít Olaszországban - hangoztatta Clini.

Forrás: vjm.hu

Ez érdekelni fogja