When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Rekordméretű áradás a Dráván

Több Dráva menti településen rendkívüli árvízvédelmi intézkedéseket vezettek be kedden Horvátországban, Otok Virje falu mintegy háromszáz lakosát kitelepítették, mert átszakadt a védőgát - jelentette a helyi média.

Rekordméretű áradás a Dráván

"Az évezred árhullámának" keresztelték el a horvát szakemberek a Dráván levonuló árvizet, amely egyre több helyen okoz nehézséget Horvátországban. A szlovén határ és Varasd (Varazdin) között sokfelé megerősítették a gátat, közvetlenül a határ közelében található Otok Virjébe mégis betört a víz, és legkevesebb hatvan házat elárasztott. A falu mintegy háromszáz lakosát a délutáni órákban kitelepítették.

Varasdnál eddig az 1965-ös árvíz idején mérték a legmagasabb, másodpercenként 2800 köbméteres vízhozamot. Most 3300 köbméter víz érkezett másodpercenként.

A horvát rádió és televízió híradásaiban megszólaltatott szakemberek úgy értékelték, hogy a Dráván az árhullám legfeljebb csak a Mura torkolatáig ér el, mert a folyót Varasd után két vízgyűjtő megnyitásával tehermentesítik.

Árvízvédelmi készültség van a Száva mentén is, ahol a folyó néhány gáttal nem védett árterületet elöntött. Zágrábnál egy mellékcsatornába engedve a vizet tehermentesítették a folyót, amely a fővárosnál az esti órákban tetőzött. Ugyanakkor Velika Goricánál öt kilométer hosszan 40 ezer homokzsákkal erősítették meg a gátat. A településen a két évvel ezelőtti áradás hatalmas károkat okozott.

Készültség van Sziszek (Sisak) városánál is, ahol szerdára várják az árhullám érkezését. A Száva alsóbb szakaszain egyelőre nem számolnak jelentősebb árvízveszéllyel. MTI

Ez érdekelni fogja