When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Sandy hurrikán után újabb nagy csapás fenyeget a katasztrófa sújtotta zónában

Újabb természeti csapás, ezúttal egy nor'easter névvel emlegetett lokális, hurrikánszerű vihar fenyegeti azokat a területeket, amelyek a legsúlyosabb károkat szenvedték el egy héttel ezelőtt, a Sandy poszttrópusi hurrikán átvonulásakor - közölte kedden az amerikai meteorológiai szolgálat.

A Sandy hurrikán után újabb nagy csapás fenyeget a katasztrófa sújtotta zónában

New York polgármestere, Michael Bloomberg elrendelte, hogy szerda déltől 24 órára zárják le a közparkokat és a metropolisz tengerpartjait. Bejelentette, hogy megpróbálják kiköltöztetni a legalacsonyabban fekvő területek lakosságát, igaz, az evakuálás ezúttal nem kötelező érvényű és nem érint majd akkora tömegeket, mint a Sandy idején.

A nor'easter várhatóan óránként 80 kilométeres széllökésekkel, 25 milliméternyi csapadékkal és erős lehűléssel jár majd. A dagály szintje 1,4 méterrel emelkedik meg. A szakemberek azzal számolnak, hogy a felázott talaj miatt fák és villanyoszlopok fognak majd kidőlni.

Kedden, nyolc nappal a szupervihar után, még mindig csaknem 900 ezer fogyasztó volt elvágva az áramellátástól és fennakadások voltak az üzemanyag-ellátásban is. Sok benzinkútnál csak készpénzzel lehetett fizetni.

A nehézségek ellenére a választópolgárok nagy tömegben jelentek meg a szavazóhelyiségeknél. New Yorkban a voksolni akaróknak több helyen két-két és fél órát kellett várakozniuk. Konzervatív lapok és politikusok - köztük Rudy Giuliani volt New York-i polgármester - élesen bírálták Barack Obama elnököt amiatt, hogy a rászorulókon való gondoskodás helyett a kampányolással foglalkozik.

Az elnököt kritizálók szerint a Sandy valójában egy "északi Katrina" volt - ezzel a New Orleansban 2005-ben pusztító hurrikánra utaltak - amelynek valós dimenzióit a média részrehajlása miatt csak a választások után ismerheti meg a közvélemény. A többség egyébként pozitívan ítéli meg az elnöknek a katasztrófa-elhárítás irányításában játszott szerepét, ami visszahozta a sírból újraválasztásának esélyét.

A Fox News helyszíni beszámolója szerint a katasztrófa sújtotta övezetben a lakosságnak nemcsak a viharkárokat, de fosztogatók és más bűnözők garázdálkodását is el kell szenvednie. Az autók tankjából leszívják a benzint, csalók segélymunkásoknak és szerelőknek adják ki magukat, és a károsultak megmaradt vagyontárgyait tolvajok fosztogatják.

New York Brooklyn városrészének Coney Island negyedében kiraboltak egy gyógyszertárat, Queensben pedig eddig 15 fosztogatót tartóztattak le. A hatóságokhoz több száz olyan bejelentés érkezett, amelyek szerint a benzinkutak, az élelmiszerüzletek és a műszaki áruházak üzemeltetői tisztességtelenül magas árakkal dolgoznak a viharkárok övezetében. MTI

Ez érdekelni fogja