When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A valaha mért legnagyobb árhullám vonul le a Dráván

Az eddig mért legnagyobb árhullám érkezett hétfőn a Dráván Szlovénia irányából Horvátországba, de árvízvédelmi intézkedéseket vezettek be a Száva felső szakaszain is - jelentette a helyi média.

A valaha mért legnagyobb árhullám vonul le a Dráván

Varasdnál (Varazdin) a Dráva vízhozama másodpercenként 3250 köbméter volt kedd hajnalban. A környéken 1965-ben jegyeztek fel hasonló nagyságú árhullámot, amely akkor másodpercenként 2800 köbméter vizet hozott, nagy árvizet okozva a megyében. Az azóta megépült gátak miatt szakemberek most nem tartanak katasztrófától, de óvatosságra intenek.

A horvát közszolgálati rádió értesülései szerint a folyó közvetlenül a horvát-szlovén határ után egy 500 méteres szakaszon kilépett a medréből, és mezőgazdasági területeket árasztott el. A víz Otok Virje településre is betört, ahol néhány ház pincéjét elöntötte a víz. Kitelepítést nem rendeltek el, de lezárták az Otok Virje-Ormoz határátkelőt.

A Száván levonuló árhullám kedd délelőtt éri el a horvát határt. Zágrábnál délutánra várható a folyó tetőzése 420 centiméterrel. A víz Brdovec településnél okozhat gondot, ahol még nem fejeződött be a gátépítés - mondta Zoran Cavlovic, a horvát vízügyi igazgatóság munkatársa a rádió reggeli híradásában.

Szlovéniában hétfőn rendkívüli, úgynevezett vörös árvízvédelmi riasztás volt érvényben az egész országban az Isonzó (Soca), a Száva és a Dráva áradása miatt. A víz utakat, házakat árasztott el, több helyen rendeltek el kitelepítést. A helyzetet a folyamatos esőzés súlyosbítja.

MTI

 

Ez érdekelni fogja