When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Lecsapott Kubára a Sandy hurrikán (Videó)

Lecsapott Kuba délkeleti partvidékére a Sandy hurrikán csütörtökre virradóra. A heves esőzésekkel és erős széllökésekkel kísért forgószél a karibi térségben eddig két ember halálát okozta, s 55 ezer embert kényszerített otthona elhagyására - közölte az amerikai hurrikánközpont.

Lecsapott Kubára a Sandy hurrikán (Videó)

A miami székhelyű központ jelentése szerint a Sandy trópusi vihar szerdán erősödött hurrikánná, s helyi idő szerint este 10 órakor érte el Kuba partjait. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán 2-es kategóriába sorolt forgószél északi irányba, a Bahama-szigetek felé tart, s várhatóan hat óra alatt vonul át Kubán. A hurrikánnal érkező szelek sebessége eléri az óránként 175 kilométert is.

Kuba második legnagyobb városában, Santiago de Cubában a forgószél áramszünetet okozott és fákat csavart ki, a helyiek elővigyázatosságból bedeszkázták házaikat. A kubai kormány felfüggesztette a Kelet-Kubából induló és oda tartó repülőjáratokat.

A szélsőséges időjárás miatt a közeli Haiti egész területére vörös riasztást adtak ki a hatóságok, s az iskolák csütörtökön zárva tartanak. A szomszédos Dominikai Köztársaságban 32 tartományból 18-ban szintén az oktatási intézmények bezárása mellett döntöttek. A hurrikán lecsapott a jamaikai fővárosra, Kingstonra is, ahol mintegy félezer embert kellett biztonságba helyezni átmeneti szálláshelyeken.

 MTI

Ez érdekelni fogja