When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ideje felkészülni a télre!

A csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn.

Ideje felkészülni a télre!

A múlt szombaton az ország déli felében több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, sőt a napi melegrekord is megdőlt. Az OMSZ állomásainak mérései alapján a legmagasabb maximum-hőmérséklet október 20-án 1901 óta 26,5 Celsius-fok volt. Múlt szombaton Körösszakálon 26,8 fokot mértek, így ez lett az új napi rekord.

A térségünk fölött elhelyezkedő anticiklont kezdetben még igen meleg levegő töltötte ki, ennek és a napsütésnek köszönhettük a déli megyékben az augusztus közepének, végének megfelelő hőmérsékleti értékeket. A pénteken érkező hidegfronttal viszont több hullámban sarkvidéki eredetű levegő éri el térségünket.

Az északról érkező hideg és a Földközi-tenger térségéből származó enyhe, nedves léghullámok épp a Kárpát-medence fölött találkoznak, emiatt több helyen jelentős csapadék várható. Az esőt a hideg levegő érkezésekor egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel. A szolgálat jelenlegi előrejelzései szerint az alacsonyabban fekvő tájakon számottevő, tartósan megmaradó hóréteg kialakulásának kicsi a valószínűsége, de a 300-400 méternél magasabb dombok, hegyek egy része "vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat" - fogalmaztak.

Az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét október 11-én a Nógrád megyei Zabarban regisztrálták, ahol mínusz 3 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején minden bizonnyal ennél hidegebbre is számítani lehet, de hozzátették: a hétvégéig az előrejelzés, így a lehűlés mértéke és a várható csapadék mennyisége, halmazállapota még változhat. Ezzel együtt a meteorológiai szolgálat szerint most már nem árt felkészülni a téli időjárásra, így például az autókra felszerelni a téli gumikat és vízteleníteni a kerti csapokat.

A meteorológiai szolgálat jelenlegi előrejelzése szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. Pénteken a leghidegebb órákban 1-9 fok várható, majd napközben 10-18 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hidegfront hatására szombaton egyes helyeken még 15 fokig emelkedhet a hőmérséklet, míg másutt már csak 3 fokos maximumok várhatók. Vasárnap a minimum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a maximum-hőmérséklet plusz 2 és plusz 7 fok között valószínű.

MTI

 

Ez érdekelni fogja