When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több lett a műanyag szemét a sarkvidéki mélytengerben

Az északi sarkvidéki mélytengerekben is megnövekedett a műanyag szemét mennyisége.

Több lett a műanyag szemét a sarkvidéki mélytengerben

A jelenséget speciális víz alatti felvételek elemzésével dokumentálták az Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársai. 2002-ben a kutatók a képek egy százalékán láttak szemetet, 2011-ben pedig már a képek két százalékán. "A Jeges-tenger és elsősorban mélytengeri területe hosszú ideje a Föld félreeső, szinte érintetlen régiójának számít. Ezért is különösen aggasztó ez a növekedés" - hangoztatták a szakértők.

A Grönland és a Sptizbergák között lévő AWI mélytengeri obszervatórium környékén talált szemét mennyisége hasonló a Lisszabon melletti mélytengeri árokban lévőhöz - mondta Melanie Bergmann, az AWI biológusa Bremerhavenben.

A kutatók tanulmányukat a Marine Pollution Bulletin című szaklapban mutatják be.

Bergmann 2100 fotót elemzett, amelyeket egy távirányítású kamerarendszer készített 2500 méteres mélységben, 1,5 méterre a tengerfenéktől. A felvételek segítségével eredetileg a mélytengeri állatok - tengeri uborkák, tengeri liliomok és garnélák faji sokszínűségének változásait akarták vizsgálni és dokumentálni.

A szemét eredetét a fotók segítségével nem lehet meghatározni. Bergmann meggyőződése szerint a jég visszavonulása fontos szerepet játszhat a folyamatban.

"Az északi-sarkvidék jégtakarója normális esetben egyfajta korlátként szolgál. Amióta a jég folyamatosan zsugorodik, erősen megnövekedett a hajóforgalom. A régióban a 2007 előtti időszakhoz képest háromszor több magánjacht és 36-szor több halászhajó jelenlétét regisztrálták.

A változás veszélyes lehet a mélytengeri élőlények életére. A műanyag hulladék megsértheti az állatokat, mérgező hatása lehet és megváltoztathatja a faji összetételt is.

Bergmann és kollégái a jövőben kiterjesztik munkájukat és azt vizsgálják meg, milyen mértékben terhelik a tengert a műanyag mikrorészecskék. Ezek akkor keletkeznek, amikor UV-fény és a hullámok hatására a hulladék apró részeire hullik. MTI

Ez érdekelni fogja