When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az időjárás hatása az egészségre

A meteorológiai előrejelzésből sok esetben megmondható, ki hogyan fogja magát érezni az elkövetkező napokban. Most nemcsak arra gondolunk, hogy a reumásoknak hasogatnak az ízületei. Az időjárás többféle egészségi probléma okozója is lehet.

 

Az időjárás hatása az egészségre

Migrén és időváltozás

A migrénre hajlamosaknál rohamot válthat ki a légnyomás esése, a páratartalom nagymértékű megnövekedése, valamint a gyors hőmérsékletesés is. Szakemberek azt ajánlják, hogy a migrénesek készítsenek feljegyzéseket az ok-okozati összefüggések regisztrálására, hogy a megelőzés miatt orvosukkal konzultálhassanak.

A szélsőséges hőmérséklet növeli a szívbetegek kockázatát

A szívbetegek nehezebben szabályozzák a testhőmérsékletüket. Ha hőségben erősen verítékeznek, kiszáradás jöhet létre, és ez kimerültséget és hőgutát okozhat.

A másik véglet a tél, a szívgyógyászok elsősorban a hólapátolástól óvják a betegeket. Az időskor önmagában is fokozza a veszélyt hőség esetén, 65 év felett a szervezet hőszabályzó rendszere már nem működik kielégítően.

A hideg, és a zivatarok asztmarohamokat válthatnak ki

Az asztmának számtalan kiváltó oka lehet, újabban kiderült, hogy az időjárás is egy közülük. Hidegben például, ha gyorsan veszi valaki a levegőt, annak nincs ideje felmelegedni, így a lehűlt légutak duzzanatot, így asztmás rohamot okozhatnak.

A legtöbb asztmás számára a pollen az első számú kiváltó ok, ám nekik nagy gondot okozhat a zivatar, a vihar is, mert ezek esetén a pollenek igen alacsonyan szállhatnak.

A hideg és nedves időjárás ízületi merevséget okozhat

Sok ízületi panaszokkal küszködő idős ember, ha teheti, melegebb tájakra költözik, annyira szenved. A betegek 80-90 százaléka megérzi a hideget. Aki nem változtathat lakóhelyet, az is tehet valamit a hideg beállta előtt, például többet mozog, tornázik, és ha eljön a zord idő, melegen tartja ízületeit, és ügyel a fájdalomcsillapításra is.

Az allergiát a pollenek váltják ki vagy az időjárás is tehet róla?

Általános jelenség, hogy tavasszal, amikor számtalan pollen kering a levegőben, az allergiások feltartóztathatatlanul tüsszögnek, könnyezik a szemük. Sajnos évről-évre nő a szezonális allergiával küszködők száma. Az antihisztamin-tartalmú készítmények rendszerint segítenek.

Ám nagyon sokan vannak olyanok is, akik nem a polleneket, hanem magát az időjárást kárhoztatják panaszaikért. Az ún. nem-allergiás náthát a hőmérsékletben és a levegő páratartalmában bekövetkezett hirtelen változások is kiválthatják, az ilyen betegeknél az allergiatesztek negatívak.

Mindkét nátha tünetei szinte pontosan megegyeznek, ám a kezelésük különbözik. A nem-allergiás eredetű nátha nem reagál az antihisztaminokra, így csak a sóoldatos öblítés, vagy más, az orrdugulást megszüntető kezelés járhat sikerrel. Fontos, hogy az orvos állapítsa meg a nátha eredetét, az öngyógyítás nem ajánlott.

Forrás: informed.hu

Ez érdekelni fogja