When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A temészet csodája! Tüzes-vízesés Kaliforniában. (Videó)

Yosemite Nemzeti Park. A kaliforniai az Egyesült Államok második nemzeti parkja.  A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A park egy ritka és egyedülálló látványossággal büszkélkedhet - a tüzes vízeséssel.

 

A temészet csodája! Tüzes-vízesés Kaliforniában. (Videó)

A Yosemite - indián eredetű szó, és grizzlyt jelent - geológiai érdekességek százait rejti. Területének nagy része gránitból épül fel, mindössze 5%-a átalakult vulkanikus és üledékes kőzet. Évmilliókkal ezelőtt itt még alacsony dombvidék terült el, majd a földmozgások következtében kiemelkedett a Sierra Nevada gránittömbje, amelyet a jégkorszakban gleccserek formálták tovább. A mellékvölgyekben a gleccserek nem voltak olyan vastagok, mint a főágban, ezért az eróziós tevékenység is gyengébb volt. A mellékvölgyek így magasan a főág, a Yosemite-völgy felett végződnek, s a patakok vízeséseket létrehozva ékeznek a völgybe. Az El Capitan szomszédságában a Yosemite-vízesés 739 m-ről zúdul alá, s ezzel a huszadik legmagasabb vízesés a világon. A parkbéli második helyezett, a Snow Creek-vízesés mely  652 m magas.

 

 

Az év folyamán, ez a vízesés semmivel sem különbözik más vízesésektől, kivéve, hogy a magassága 650 méter. De ez csak februárig van így, ilyenkor ugyanis, így tűnik, tűz zúdul a magasból víz helyett. Úgy néz ki, mintha a felső lejtőről forró láva ömlene le a mélybe.  Ezt a jelenséget a lemenő nap okozza, mely ebben az időszakban napnyugtakor olyan szögből világítja meg a vizet, hogy a szemtanúk valóságos tűznek látják.

 

 

Ez érdekelni fogja