When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A valaha élt egyik legkisebb dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Dél-Afrikában

A valaha élt egyik legkisebb dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Dél-Afrikában. A Pegomastax africanus kétszázmillió évvel ezelőtt élt, abban az időszakban, amikor a Pangaea szuperkontinens épp kezdett széttöredezni.

A valaha élt egyik legkisebb dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Dél-Afrikában

Az egyetlen ismert fosszíliára, amelyet a Harvard Egyetem gyűjteményében őriztek, Paul Sereno paleontológus, a Chicagói Egyetem professzora figyelt fel, aki a ZooKeys online folyóiratban és a National Geographic Society honlapján tette közzé vizsgálatainak eredményeit - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Pegomastax africanus a Heterodontosaurida-dinoszauruszokhoz (különböző fogú gyíkokhoz) tartozott. A csoport tagjai nevüket annak köszönhették, hogy míg más dinoszauruszok és hüllők egyféle fogakkal rendelkeztek, a Heterodontosauridák többfélével. A Pegomastax africanus parányi, mindössze 2,5 centiméteres papagájszerű csőrrel rendelkezett, a felső és alsó állkapocsban egy-egy pár agyarszerű tépőfog "ékeskedett". Ennek ellenére a dinoszaurusz nagy valószínűséggel vegetáriánus volt, az agyarak a gyümölcsök felszúrására szolgáltak, a mögöttük sorakozó fogak pedig a növények szeletelésére, ráadásul az alsó és felső fogsor egymást élesítő ollóként működött.

Az állat hossza nem érte el a 70 centimétert, súlya pedig akkora volt, mint egy házimacskáé, testét nagy valószínűséggel a tarajos sülhöz hasonlatos tüskék borították.

"Fürge, két lábon járó +tarajos sül+ volt" - hangsúlyozta Paul Sereno professzor. MTI

 

Ez érdekelni fogja