When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Túlélőcsomagokat osztogatnak Bukarestben

Földrengés esetén használható túlélési csomagokat osztogatnak Bukarestben. A román fővárosban több száz olyan épület van, amely összedőlhet a következő rengés során, ezekre piros köröket festettek.

 

Túlélőcsomagokat osztogatnak Bukarestben

Bukarestet 1977 márciusában 7,2-es erősségű földrengés rázta meg, akkor több mint 1400-an haltak meg és 11 ezer ember sérült meg. Az országban 35 ezer lakás semmisült meg. A szakemberek szerint az európai fővárosok közül Bukarest a legveszélyeztetettebb. Tegnap Vraea térségében négyes erősségű földmozgás volt.

Az életveszélyes házakra piros kört festenek, több mint 370 ilyen épületet jelöltek meg. Mivel nincs pénz a megerősítésükre, kényszermegoldásként a lakosok most egy-egy túlélőcsomagot kapnak. - Van egy programunk, melynek keretében a veszélyeztetett épületeket megerősítjük, de a bürokrácia és a pénzhiány miatt lassan halad, emellett a lakosok is akadályozzák, mert sok helyen nem akarnak kiköltözni a javítások idejére. Ezért gondoltunk legalább erre a minimális segítségre - magyarázta a városi tanácsos.

A csomagban rádió, kézi feltöltésű zseblámpa, vízhatlan hőszigetelő fólia, fertőtlenítőszer, három napra elegendő száraz élelmiszer és fluoreszkáló jelzőfény található. A lakosság ennek ellenére fél a katasztrófától, amely bármely pillanatban bekövetkezhet. - Az elsősegélycsomaggal nem fogjuk túlélni a földrengést, ha adnak egy kis pokrócot, vizet. Mit csinálok a hat gyerekemmel, hogy osztom szét? Inkább meg kellene javítsák a házat, mert ránk esik földrengéskor - mondta egy bukaresti nő.

A szeizmológusok szerint évszázadonként legalább két nagy földrengés pusztít Bukarest térségében. Idén már nyolc alkalommal regisztráltak 4-es fokozatnál erősebb földmozgást. Hétfőn este is volt egy 4,2-es erősségű Vranceában, a rengéseket Székelyföldön is érezték. MTI

 

Ez érdekelni fogja