When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Csúcsot döntött az április indonéziai földrengés, még több ilyen lehet

Rekordot döntött az április 11-i földrengés, amely az Indonéziától délnyugatra eső területet rázta meg. A földmozgás ereje az indo-ausztráliai tektonikus lemez széttöredezésére utalhat - vélik amerikai kutatók, akik a Nature legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

Csúcsot döntött az április indonéziai földrengés, még több ilyen lehet

Eredetileg a földrengés erejét 8,6-ra értékelték az esemény során keletkező törés fizikai méretét figyelembe vevő, úgynevezett momentum magnitúdó skálán, a legújabb elemzések azonban 8,7-re módosították a számításokat. Az Utahi Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint ez azt jelenti, hogy a földrengés során 40 százalékkal több energia szabadult fel, mint eredetileg gondolták.

A rengést a feltételezések szerint az okozta, hogy a Szumátrától délnyugatra lévő területen 2 perc 40 másodperc leforgása alatt legalább négy "repedés" keletkezett a tektonikus törésvonalon. Két órával később az elsőt egy 8,2-es erősségű, másik törésvonalból származó földrengés követte, mindkettő Indiától Ausztráliáig mindenütt érezhető volt.

"Sohasem észleltünk ehhez hasonlatos típusú és méretű földrengést" - hangsúlyozta Thorne Lay, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A földrengés, amely az indo-ausztráliai tektonikus lemez középpontjában keletkezett, az amerikai tudósok szerint újabb bizonyítékot szolgáltat ahhoz az elmélethez, amely szerint a lemez széttöredezőben van. A folyamat a feltételezések szerint sok millió évvel ezelőtt kezdődött, a tektonikai lemezt széthúzó erőknek "köszönhetően": a nyugati része Ázsiába ütközött, amely megállította mozgását, míg a keleti Szumátra alá "csúszott".

"Sok millió évbe beletelik, amíg az új lemezhatárok kialakulnak, és eközben több ezer hasonlóan nagy földrengésre kell számítani" - vélekedett Keith Koper, az Utahi Egyetem geofizikusa.

A Nature legújabb számában megjelent egy másik tanulmány is, amely szerint az április 11-i eseményt követő hat napban világszerte több földrengést is regisztráltak, beleértve a 7-es magnitúdójút Mexikóban, a Kaliforniai-öbölben, valamint Indonéziában és Japánban.

"Szerencsére a nagy földrengések mezőgazdasági területeket sújtottak, egyébként katasztrofális következményeik lehettek volna. Mindeddig azt mondtuk, hogy nem kell aggódni távoli nagy földrengések által kiváltott helyi kisebbek miatt. A mostani kutatás rávilágított arra, hogy az ilyen események ritkák ugyan, sok évtizedenként fordulhatnak elő, mégis valós veszélyt jelentenek" - emelte ki Roland Burgmann, a Kaliforniai Egyetem szeizmológusa.

Forrás: mti/hvg.hu

 

Ez érdekelni fogja