When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Bemászott egy aktív, működő vulkán kráterébe (Videó)

Bemászott egy aktív, működő vulkán kráterébe, hogy eddig soha nem látott felvételeket készítsen egy új-zélandi vulkán szakértő, Geoff Mackley.

Bemászott egy aktív, működő vulkán kráterébe (Videó)

A vakmerő férfi az ausztrál partokhoz közel eső Ambryn sziget vulkánját szemelte ki magának. Az 50 kilométeres partszakaszt a tűzhányó alakította ki az évszázadok során, de még soha senki nem mert felfedezőutat tenni a belsejében. Mackley segítőivel 400 méter mélyen ereszkedett le a kráter belsejébe. Közvetlenül a fortyogó láva közelében, alig 30 méterre állt meg a vulkán középpontjától, hogy fényképeket és videófelvételt készítsen a kitörésekről.

Védőruha volt rajtam, de így is majd' felemésztett a forróság - mondta utólag. A kitörő magma közelében 1150 Celsius fok volt, amit a speciális overáll és oxigénpalack nélkül mindössze 6 másodpercig bír ki egy ember.

A képeken jól látszik, hogy Mackley alakja szinte eltörpül a hömpölygő lávafolyam mellett.

- Olyan volt, mintha a Nap felszínét láttam volna. Lenyűgözött a természet ereje, de közben úgy éreztem magam, mint egy sütőben - tette hozzá.

A világon egyébként jelenleg több mint 1500 aktív tűzhányó van - írja a Daily Mail.

 

Blikk-információ