When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

40 éven belül eltűnhetnek az Északi-sarkvidék jégtakarói

Elérte eddigi minimumát az idén nyáron az északi-sarkvidéki tengeri jégkiterjedés mértéke, amely jóval a 2007-es korábbi rekord alá süllyedve kezdte meg szokásos őszi gyarapodását - hozták nyilvánosságra eredményeiket az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) szakemberei.

40 éven belül eltűnhetnek az Északi-sarkvidék jégtakarói

A jégkiterjedés mértéke valószínűleg szeptember 16-án érte el eddigi minimumát, amikor a Jeges-tenger mindössze 3,42 millió négyzetkilométerét borította jég, megdöntve a 33 éve kezdődött műholdas megfigyelések során rögzített összes rekordot. A változó időjárási feltételek miatt ezután tovább is zsugorodhatott a jég. A végső eredmények azonban csak októberre lesznek meg.

A 2007-es korábbi rekord augusztus 26-án dőlt meg, ezután a jégtakaró még három hétig zsugorodott. "Régóta tisztában vagyunk azzal, hogy a bolygó felmelegedésének első és leglátványosabb változásait az Északi-sarkvidéken fogjuk észlelni, ám arra csak nagyon kevesen készültek fel közülünk, hogy ezek a változások ilyen gyorsan bekövetkeznek" - húzta alá szerdai közleményében Mark Serreze, a központ igazgatója.

A nyári jégtakarónak nem csupán a kiterjedése, de a vastagsága is csökken: a napsugaraknak jobban ellenálló, több éves kemény jeget, viszonylag törékenyebb, szezonális jég váltja fel. "Az erős szezonvégi olvadás a legkézzelfoghatóbb jele a fokozatos elvékonyodásnak" - magyarázta a központ egyik munkatársa. "A jégnek ugyanis eléggé vékonynak kell lennie ahhoz, hogy naplemente után is tovább olvadjon".

Hűsítő hatása miatt az északi-sarkvidéket gyakran nevezik a Föld légkondicionáló-rendszerének, ám, ha jégtakarói eltűnnek és tovább nő a térség hőmérséklete, akkor jóval több hővel és csapadékkal fog hozzájárulni a bolygó klímarendszeréhez. Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét.

A legújabb klímamodellek azt sugallják, hogy a régió nyári tengeri jégtakarója még 2050 előtt teljesen eltűnhet. Az olvadás jelenlegi mértéke azonban gyorsabb, mint a számítógépes előrejelzések egy része által felvázolt ütem - hangoztatta Julienne Stroeve, az NSIDC munkatársa.

Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró zsugorodása szabad utat enged a régió halállománya, olaj- és ásványkincsei, illetve a rajta keresztülvezető kereskedelmi útvonalak kiaknázásának. MTI

Ez érdekelni fogja