When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

2012 augusztusa a második legmelegebb volt 1880 óta

A maga 14,7 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével az idei év augusztusa volt a második legmelegebb a Földön a mérések kezdete, azaz 1880 óta - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

2012 augusztusa a második legmelegebb volt 1880 óta

Ennél magasabb átlaghőmérsékletet - 14,8 fokot - csak egy alkalommal, 1988 augusztusában mértek. Az idei évben feljegyzett 14,7 Celsius-fok megegyezik a 2001, illetve 2011 nyolcadik hónapjában mérttel - részletezte az ENSZ szakosított intézményeként működő WMO.

Különösen nagy hőmérsékletemelkedés volt megfigyelhető Kanadában, Grönland déli részén, Közép- és Dél-Európában, Kazahsztán nyugati vidékén, illetve Japánban, Kelet-Ausztráliában és Paraguayban. Néhány helyen - egyebek közt Szibéria néhány régiójában - a hőmérsékletek viszont az átlag alatt maradtak augusztusban.

A meleg augusztus egyik következménye, hogy az északi-sarki jégtakaró a valaha mért legkisebb kiterjedésű volt: 4,7 millió négyzetkilométerre zsugorodott. Ez 38,5 százalékkal marad el az 1979 és 2000 közötti átlagtól. Augusztusban a jégpáncél naponta 91,7 négyzetkilométerrel fogyatkozott, ez az augusztusok alatt mért leggyorsabb ütem. A jégtakaró augusztus 26-án mindössze 4 millió négyzetkilométer volt.

 MTI

 

Ez érdekelni fogja