When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kitört az indonéz Soputan vulkán

Kitört kedden Indonézia egyik legaktívabb vulkánja, a Sulawesi (Celebesz) szigeten emelkedő Soputan vulkán, és mintegy másfél kilométer magas hamufelhőt és füstöt lövell ki magából. A vulkánkitörés lakott területet nem fenyeget.

Kitört az indonéz Soputan vulkán

Tavaly júliusban már megfigyelték a tűzhányó tevékenységének élénkülését. A természeti jelenség akkor sem fenyegetett lakott területet és áldozatokat sem követelt. Kristiano (csak egy nevet használ) indonéz vulkanológus elmondta, hogy nem tervezik a lakosság kitelepítését, mivel a legközelebbi falvak is a veszélyes övezeten kívül találhatóak.

Az indonéz szigetvilág egy szeizmikus törésvonal fölött terül el, emiatt a Föld legaktívabb vulkanikus területe. A délkelet-ázsiai országban mintegy 130 aktív tűzhányó magasodik, egyedül Jáva szigetén 21 vulkán található. Múlt héten a Ternate szigetén magasodó Gamalama tűzhányó mutatott vulkanikus aktivitást. MTI

Ez érdekelni fogja