When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Cunamibiztos menedékhajókat építenek Japánban

Cunamibiztos menedékhajók fejlesztése kezdődött el Japánban. A bárkákat a part menti térségben helyezik el, hogy szökőár esetén menedékként szolgáljanak - jelentette csütörtökön a japán média.

Cunamibiztos menedékhajókat építenek Japánban

A különleges technológiával készült hajóknak hermetikusan záródó fedélzetük lesz, és harminc-ötven ember befogadására tervezik őket. A fedélzeten fogják tárolni a legszükségesebb élelmiszereket. A menedékhajókat iskolák, szociális otthonok és más intézmények közelében helyezik el.

Szökőárriadó esetén a veszélyeztetett térségekben élők ilyen hajókba menekülhetnek, hogy átvészeljék a természeti csapást. Akár egy héten át biztos menedéket nyújthatnak nekik a cunamibiztos bárkák, amelyeken vécék is lesznek. A testük olyan erős lesz, hogy kibírja az ütközést az óriáshullámok által sodort roncsokkal és törmelékkel is.

Tavaly márciusban pusztító erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, és a halálos áldozatok 95 százaléka a földmozgást követő szökőárban vesztette életét. Sokan épületekre másztak fel a cunami elől menekülve, és több napon át el voltak vágva a külvilágtól, mivel az ár sokáig nem vonult el. A japán hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy menekültbárkákat helyeznek el a veszélyeztetett területeken.

A beruházás a jövő márciusig tartó pénzügyi év végére fejeződik be. Előzetes becslések szerint egy-egy menekültbárka néhány tízezer dollárba kerül. MTI

Ez érdekelni fogja