When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Folytatódnak az aszályos napok a Közép-Tisza vidékén

A Tisza középső szakaszán csütörtökön elenyésző mennyiségű csapadék hullott, folytatódik az aszályos időszak; miután területi átlagban jelentős csapadékot a vízgyűjtőkön az elkövetkező tíz nap folyamán sem várnak, a Tisza vízkészlete tovább csökken - közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-vel.

Folytatódnak az aszályos napok a Közép-Tisza vidékén

Tájékoztatása szerint az elmúlt hét folyamán, a Közép-Tisza vidékén mindössze Karcagon hullott 1,3 milliméternyi eső. Augusztusban összesen csak 3,2 milliméter csapadék esett területen, ez a sokéves átlag (53,3 mm) 5,8 százalékát teszi ki.
A csapadékhiány következtében a Tisza vízhozama drasztikusan lecsökkent, és az előrejelzések alapján várható elhúzódó esőmentes időjárás hatására tovább csökkenhet, így már nem tudja biztosítani megfelelő mértékben az ivóvíz, a térségi vízátvezetés és a mezőgazdasági vízellátáshoz szükséges vízleadást, vízszinttartást.
A következő időszakra kedvezőtlen vízjárás esetén azt tervezik, hogy a Tisza-tó vízszintjét 700 centiméteres vízállásig fokozatosan csökkentik, így a Jászsági és a Nagykunsági öntözőrendszerekben jelentkező vízigényeket várhatóan ki tudják elégíteni - jelezte az igazgató.
A Kötivizig Szolnokon felkészült arra, hogy esetleges havária helyzetben a vízszolgáltatás zavartalansága érdekében úszóműves vízkivétel kiépítésével biztosítsa a Szolnoki Felszíni Vízmű üzemeltetését.

MTI

 

 

Ez érdekelni fogja