When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Alacsony a Felső-Tisza-vidék folyóinak vízszintje

A csapadékszegény időjárás miatt alacsonyak a Felső-Tisza-vidék folyóinak vízszintjei, az adatok szerint a Tiszán megközelítette, a Szamoson pedig meghaladta a vízszint az eddig mért legkisebb értékeket - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.

Alacsony a Felső-Tisza-vidék folyóinak vízszintje

Bodnár Gáspár elmondta: a Tiszán Tiszabecsnél mínusz 248 centiméteres vízállást mértek legutóbb (azaz a vízmérce nulla mértékéhez, a valaha észlelt legkisebb vízálláshoz képest ennyivel volt alacsonyabb a folyó vízszintje), és ez az érték mindössze 14 centiméterrel haladja meg az eddigi észlelt legkisebb vízszintet.

Hasonló a helyzet a Szamoson is, a magyar-román határ mellett fekvő Csengernél tegnap reggel mínusz 132 centiméteres vízállást regisztráltak, így megdőlt a 2011 októberében mért mínusz 123 centiméteres csúcs. A térség folyóinak emellett nagyon alacsony a vízhozamuk, a Tiszán Tiszabecsnél másodpercenként 26 köbméter az érkező vízhozam, a Szamoson Csengernél pedig mindössze 15 köbméteres értéket mértek.

Az alacsony vízállások a csapadékhiánnyal magyarázhatóak, a Felső-Tisza vidékén július óta nagyon kevés eső esett, emellett a párolgási veszteségek is nagyok voltak - ismertette Bodnár Gáspár. A meteorológiai előrejelzések szerint szeptember 11-ig sem várható sok csapadék a vízgyűjtőn, így továbbra is alacsony vízállásokkal kell számolni. További problémát jelent, hogy az ilyenkor szokásos vízmennyiség ötven százaléka található a víztározókban. Tavasszal kevés eső hullott, így a tározók nem tudtak feltöltődni a megfelelő vízszintekre, a vízelvezető csatornák egy része pedig teljesen kiszáradt - tette hozzá Bodnár Gáspár.

MTI

Ez érdekelni fogja