When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Costa Rica-t történetének eddigi legerősebb földrengése rázta meg (Videó)

Erős, az amerikai skálán mérve 7,6-es fokozatú földrengés volt szerdán Costa Rica északnyugati partvidékénél - jelentette az amerikai földtani megfigyelő intézet.

Costa Rica-t történetének eddigi legerősebb földrengése rázta meg (Videó)

A Hawaiiban működő csendes-óceáni cunami riasztó központ közölte: az ekkora földrengések képesek nagy kiterjedésű, pusztító szökőárt kelteni a térségben, ezért Közép- és Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén riadót rendeltek el.

A rengés központja Liberia várostól 80 kilométerre délre, 40 kilométeres mélységben volt. Először 7,9-es fokozatúnak jelentették, de ezt lejjebb módosították.

Az epicentrum közelében élő Costa Rica-i lakosok nagyon riasztónak mondták a tapasztalataikat, de csak néhány ház összedőléséről, egyes telefonvonalak és áramvezetékek megszakadásáról, földcsuszamlásáról számoltak be.

Halálos áldozatokról a helyi vöröskereszt sem tud. A leginkább érintett területek fölött légi felderítést indítottak a károk felmérésére, de a lakosság az internetes közösségi hálózatok révén maga is küld fényképeket a helyi médiának a rengés következményeiről. A fővárosban, San Joséban szintén erősen érződött a földmozgás, egyes helyeken pánik tört ki, több magasabb épületet és iskolát kiürítettek.

A szökőár veszélyére figyelmeztető riasztást a távolabb fekvő országok fokozatosan visszavonták, majd Costa Rica is követte a példájukat. MTI

 

Ez érdekelni fogja