When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hamarabb keltek útra a fehér gólyák

Az időjárás okozta táplálékhiány miatt hamarabb keltek útra a fehér gólyák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből - közölte Nagy Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos kutatási és monitoring csoportjának vezetője kedden az MTI-vel.

Hamarabb keltek útra a fehér gólyák

A Nyíregyházán élő szakember elmondta: a költöző madarak a szokottnál két héttel hamarabb indultak el afrikai telelőhelyükre, és költözésük már véget is ért nyírségi költőhelyeiken.

Az ornitológus szerint a gólyák a kevés csapadék miatt nem jutottak elegendő élelemhez a természetben, ezért keltek útra hamarabb a nyár végén.

Nagy Károly tájékoztatása alapján a kevés eső a költés időszakában is gondot okozott a gólyáknak, mert nem tudták megfelelően táplálni fiókáikat. A szabolcsi fészkekből emiatt sok legyengült állapotban lévő fiatal madár került ki, amelyeken a madártani egyesület munkatársai és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei igyekeztek segíteni. Befogták a bajba került kisgólyákat, és a nemzeti park górés-tanyai madármentőhelyén erősítették fel őket, hogy visszaengedhessék valamennyit a természetbe.

A szakemberek legalább harminc legyengült madarat vittek a Hortobágyra, négyet GPS-es jeladóval láttak el, hogy figyelemmel kísérhessék beilleszkedésüket élőhelyeiken. A műholdas jeladók négyóránként küldenek sms-t a kutatási és monitoring csoport szerverére - magyarázta Nagy Károly. Az egyik emberi segítséggel megerősödött gólya legutóbb például Bulgária, míg egy másik pedig már Törökország felett járt útban Afrikába.

A csoportvezető arról is szólt, hogy az idén átlag alatti volt a gólyák költése, ez szintén összefügg a csapadékszegény időjárással. Az adatok szerint átlagosnak 2,5-2,7 fióka számít egy fészekaljban, a mostani nyáron viszont kevesebb kis madár repült ki a költőhelyekről.

Tavaly 3 fölötti volt a gólyák költése, akkor több volt az ötfiókás fészek, mint az idén a négyes. Négyfiókás gólyafészket az ornitológusok ritkán láttak a mostani nyáron - mondta Nagy Károly, aki megjegyezte, hogy a másik nagy költöző madárfaj, a szeptemberben útra kelő fecske is átlagosan költött az idén Szabolcsban. MTI

Ez érdekelni fogja