When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Szolnokot többé nem fenyegeti majd az árvíz

Olyan világot építünk Szolnokon, ahol az emberek biztonságát, vagyontárgyait, munkahelyeit, és a város más fontos értékeit nem fenyegeti többé az árvíz - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap a Tisza-parti városban, a település belterületét is érintő töltésszakasz rekonstrukciójára hivatott építési projekt nyitórendezvényén.

Szolnokot többé nem fenyegeti majd az árvíz

Rendkívül fontos és helyes, hogy éppen az országos aszály kellős közepén kezdenek hozzá az árvízvédelmi fővonal megerősítéséhez, ezeket a munkákat nem a legnagyobb vízbőség idején kell elvégezni, hanem a száraz periódusokban - tette hozzá a tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy a szélsőséges időjárás következményeit csak gondos munkával lehet kivédeni, így a gátak, az árvízi tározók és zsilipek építésével, a csatornák, vízelvezető árkok rendbe tételével, ami sokaknak teremt a vállalkozások és a közmunkaprogram révén kereseti lehetőséget. Miközben készülünk az árvíz által fenyegetett időszakokra, megoldást kell találnunk a vízhiány okozta gondokra is - jegyezte meg.

Az aszály pusztítását jelenleg mindenhol láthatjuk, érezhetjük, a példátlan szárazság próbára tesz bennünket, nagy csapás a mezőgazdaságnak, megváltoztatja tájainkat, az okozott károk több száz millió forintos nagyságrendűek, vagy pénzben kis sem fejezhetők - mondta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a kormány pár nappal ezelőtt fogadta el az aszály- és vízgazdálkodási stratégiát, amelyről országos szakmai, tudományos és társadalmi vitát indítanak.

 A cél az öntözött területek megtöbbszörözése, a víztárolási kapacitások növelése, az alkalmazkodás a megváltozott éghajlathoz. Jól látható, hogy a száraz időszakokban minél több vizet kell visszatartani a Kárpát-medencében ahhoz, hogy a számunkra fontos életminőséget megőrizzük, és a mezőgazdaságot növekedési pályán tarthassuk. Meg kell találni, egy, a jelenlegitől eltérő egyensúlyt az árvízvédelem, a vízgazdálkodás a vízkormányzás és a víztárolás rendszerében - mutatott rá.

 Az Új Széchenyi Terv keretében Szolnokon induló több mint 2,3 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés az Európai Unió 100 százalékos támogatását élvezi, és 2014 májusára fejeződik be. A fejlesztés egy részét Szolnokon a Tisza-parti sétányon a vízirendőrség és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti szakaszon végzik majd el, a tervezett műszaki megoldások illeszkednek az évek óta tartó belterületi árvízvédelmi rekonstrukciók műszaki-esztétikai rendszerébe. A belvárosi szakaszok kiépítésén túl az iparterületi árvízvédelmi fővédvonal előírás szerinti kiépítése is megvalósul.

MTI

 

Ez érdekelni fogja