When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kék hold lesz ma, az augusztusi második telihold!

2012. augusztus hónap különlegessége, hogy kétszer is láthatunk teliholdat. A jelenség viszonylag ritka, 2-5 évente ismétlődik, bár a Föld történetében elfordult már, hogy egy évben kétszer is előfordult.

Kék hold lesz ma,  az augusztusi második telihold!

Lényege, hogy a Nap alapján felállított naptári hónap hosszabb, mint a Hold ciklusa (Teliholdtól-teliholdig, vagy Újholdtól-Újholdig), ami 29,5 nap. Ezért előfordul, hogy a Hold kétszer is betelik egy naptári hónapban. Azokban a kultúrákban, ahol a naptár a Hold mozgása alapján készült (pl.: a mohamedán országok) beiktatnak egy szökőhónapot azokban az években, amikor két Újhold, vagy Telihold jut egy hónapra. Általában az Újholdnak nagyobb jelentőséget tulajdonítottak, de a nyugati jellegű kultúrákban inkább a Teliholdra koncentrálnak.

A kék hold elnevezés az angolszász területekről származik, ahol a ritka jelenséget közmondáshoz is kötik - "once in a blue moon" - vagyis szabad fordításban - "olyan ritkán, mint a Kék Hold". Az angolok az 13. Teliholdját is Blue Moon-nak nevezik, és a 13-as szám misztikuma is ehhez kapcsolódik náluk.

 

Ez érdekelni fogja