When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Gátszakadás történhet az Isaac pusztítása nyomán

Mintegy 60 ezer ember kitelepítését rendelték el csütörtökön Louisiana és Mississippi államban, mert átszakadhat a Tangipahoa-tó duzzasztógátja, amelyet az Isaac trópusi vihar okozta nagy esőzések megrongáltak.

Gátszakadás történhet az Isaac pusztítása nyomán

A két állam hatóságai az alacsonyan fekvő települések lakosságát evakuálják a Tangipahoa-folyó mentén. A gátra nehezedő nyomást megpróbálják a víz átszivattyúzásával enyhíteni és egyúttal lyukat fúrnak a falba, hogy a vizet az erdőségek felé tereljék. Mississippi állam rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős hatósága szerint kevéssé valószínű, hogy katasztrófa következne be a New Orleanstól 161 kilométerre északra található gátnál.

Az Isaac messze maga mögött hagyta New Orleanst, amelynek több milliárd dollárból kiépített új védrendszere kiállta a vihar próbáját. A város körüli, a gátakon és a védőkapukon kívüli települések azonban megsínylették a trópusi vihart, amely egy időre hurrikánná erősödött.

A legrosszabbul Plaquemines megye járt, ahol a több mint 3,5 méteres ár településeket öntött el, és ahol emberek tucatjait kellett a tetőkről menteni. Ők rendszerint azok közé tartoztak, akik nem tettek eleget az evakuálási felszólításnak.

A vidék házait csütörtökön a nemzeti gárda katonái járták végig, segítségre szorulók után kutatva. A mentésben a megjavult időjárási viszonyoknak köszönhetően ezúttal már helikopterek is részt vehettek. A műveletekben eddig a gárda 5800 tagja vett részt, de létszámuk hamarosan 8000 főre bővülhet.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont csütörtök délután azt jelentette, hogy az Isaac középpontja 45 kilométerre volt az észak-louisianai Monroe várostól, és óránként 9 kilométeres sebességgel haladt Arkansas felé. Péntek éjjelre valószínűleg eléri Missouri államot. A szél sebessége ugyan már csak 64 kilométeres, de a csapadék mennyisége továbbra is jelentős, ami a Mexikói-öböl partvidékén végzett pusztítás után enyhülést hozhat a Középnyugat régóta szárazságtól szenvedő államainak. Addigra a vihar várhatóan úgynevezett "trópusi depresszióvá" szelídül.

Az olajtársaságok csütörtökön megkezdték az Isaac okozta, vélhetően nem jelentős károk felmérését, és a vihar enyhülése nyomán megkezdődött a személyzet visszatérése az olajfinomítókba és a fúrótornyokba. A Tudor, Pickering, Holt & Co. elemzői szerint a természeti csapás várhatóan nem okoz "tartós zavarokat" az energiapiacokon. Az amerikai kormány közölte, hogy csütörtökön a Mexikói-öböl partvidéke olajlétesítményeinek 95 százaléka nem üzemelt.

Az amerikai energiaügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint Louisianában a felhasználók 39, Mississippi államban pedig a 11 százaléka - összesen mintegy 1 millió ember - maradt áram nélkül.

Az ugyancsak sötétbe borult New Orleansban biztonsági okokra hivatkozva és a fosztogatást megakadályozandó, szerdán éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. A város polgármestere, Mitch Landrieu arra figyelmeztetett, hogy a fosztogatókat háromévi kényszermunkával sújthatják. Csütörtök reggelig mintegy tucatnyi, az elhagyatott épületekből lopkodó embert vettek őrizetbe.

Barack Obama elnök a szövetségi segélyezés felgyorsítása érdekében jelentős katasztrófának minősítette a louisianai és mississippi helyzetet. Az Isaac trópusi viharnak közvetlenül egy halálos áldozata van: egy vontatóautó sofőrje, akinek járművére csütörtökön egy fa dőlt rá, miközben egy másikat megpróbált eltávolítani az útról a Mississippi állambeli Picayune-ben. Korábban egy másik halálesetről lehetett tudni, amelynek csak áttételes kapcsolata volt a szélvésszel: egy férfi a viharmegelőző előkészületek közepette felmászott egy fára, amelyről leesett.

Ugyanez a trópusi vihar Haitin és a Dominikai Köztársaságban összesen 23 ember életét követelte.

Az Egyesült Államok Geológiai Felügyelete (USGS) csütörtökön azt közölte, hogy az Isaac csaknem egy teljes napig megfordította a torkolatánál Észak-Amerika legnagyobb folyama, a Mississippi folyásirányát. A szélvihar a folyam New Orleans alatti szakaszán, Belle Chasse-nél másodpercenként 5150 köbméter vizet hajtott a folyásiránnyal szemben, és három méterrel megemelte a vízszintet. A 2005-ös, 3-as erősségű, Katrina névre keresztelt hurrikán idején négyméteres áradást mértek. Az Isaac "csak" az első fokozatot érte el az ötlépcsős Saffir-Simpson-skálán.

A Mississippi rendes vízhozama ezen a szakaszon másodpercenként 3537 köbméter.
MTI

Ez érdekelni fogja