When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Bolaven tájfun elérte Dél-Koreát

Mintegy 200 ezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás és több mint 50 ember fedél nélkül maradt kedden a Dél-Korea déli és nyugati részén dühöngő Bolaven tájfun következtében - közölte a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó helyi hatóság operatív törzse.

A Bolaven tájfun elérte Dél-Koreát

A helyenként másodpercenként 50 méteres sebességű, orkánerejű szél fákat tépett ki tövestül, villanyvezetékeket szakított le, és templomtornyokat sodort magával.

A déli Csedzsu-sziget mellett a viharban sziklának ütközött és felborult két kínai halászhajó: legkevesebb négy halász meghalt és 12-en eltűntek - közölte a dél-koreai parti őrség. A szigeten többeket ki kellett menekíteni megrongálódott lakóhelyéről.

A térségben 60 éve nem volt ilyen nagy erejű tájfun. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a tízmilliós fővárosban, Szöulban heves szélviharok és esőzések várhatók. A főváros valamennyi iskoláját és egyetemét átmenetileg bezárták. Ri Mjong Bak elnök az összes érintett hatóságot gondos felkészülésre utasította. Számos kompjáratot felfüggesztettek. A dél-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy átmenetileg leállítottak egy közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot.

Észak-Koreát, amely még alig heverte ki a pusztító árvizeket, majd a rákövetkező aszályt, az előrejelzések szerint kedden este éri el a tájfun.

Az orosz Távol-Keleten operatív törzset állítottak fel a Bolaven közeledésének hírére. A legfrissebb előrejelzések szerint az elemi csapás főként az Amur-vidékre és a Habarovszki területre fog lesújtani, de hatását az egész Tengermellék érezni fogja. A Bolaven érkezését szerdára virradóra várják.

 MTI

 

Ez érdekelni fogja