When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Csütörtökön is folytatódik a hőség, de már több helyen várható zivatar is

Csütörtökön is folytatódik a rendkívüli hőség, de már több helyen várható zivatar, amelyet viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Csütörtökön is folytatódik a hőség, de már több helyen várható zivatar is

A meteorológiai szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtökön az ország északi felén 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de az Alföld középső és déli részén, valamint a Dunántúl délkeleti részén továbbra is 27-28 fokos középhőmérséklet várható. A hőmérséklet csúcsértéke 31 és 37 Celsius-fok között alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki, ami azt jelenti, hogy ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az összes többi megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Csütörtök napközben eleinte inkább északkeleten (Észak-Magyarországon és az Alföld északkeleti részén) várható helyenként zivatar. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint csütörtök kora estétől nyugat felől zivatarok alakulnak ki, melyek a Dunántúl északi feléről kelet felé haladnak. Így estétől, késő estétől Pest megyében, illetve Észak-Magyarországon ismét jobb eséllyel alakul majd ki zivatar.

A zivatarokat várhatóan viharos (az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is meghaladó) szél kíséri. Néhol azonban heves zivatar is kialakulhat, amelyet akár óránkénti 90 kilométeres erősségű szél, 2 centiméter átmérőjű jég, illetve felhőszakadás kísérhet, mely során rövid idő alatt akár 25-30 milliméter csapadék is hullhat - írta a meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében.

A várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt több megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Az előrejelzések szerint pénteken 38, szombaton akár 39 fokot is mérhetünk, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 24-36, hétfőre viszont már csak 21-26 Celsius-fokos maximumértékek várhatók. MTI

 

Ez érdekelni fogja